>

Ambasadorka Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker

Ambasadorka Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker
Datum objave: 22.11.2015 20:39 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


"Prilikom boravka predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića 13. novembra u Berlinu, ministar vanjskih poslova SR Njemačke dr. Frank Walter Steinmeier obećao je podršku Njemačke evro-atlanskom integracionom procesu Crne Gore.

Šanse stoje dobro da Crna Gora prilikom sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a 1. decembra u Briselu dobije poziv za članstvo. Time je šef njemačke diplomatije potvrdio da je članstvo Crne Gore u NATO, iz ugla Njemačke, strateški vazno i poželjno.

Na spoljno-političkom i bezbijedno-političkom polju, Crna Gora ispunjava preduslove za to. Neophodne reforme u oblasti saradnje vojnog i sektora bezbijednosti sa NATO-om bile su uspiješne, što je naglašeno i od strane generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i NAC-a prilikom njihove posjete Crnoj Gori 14. i 15. oktobra.

Crnogorska vojska je dobro pripremljena, strukturisana i profesionalno se njome rukovodi. Nakon obimnih strukturnih izmjena poslednjih godina, crnogorska vojska se na bezbijedno-političkom i vojnom polju nalazi u završnoj fazi. U tom smislu, Njemačka je postala najvažniji partner Crne Gore iz Evropske unije. 

Bilateralna vojna saradnja je tijesna i raznolika. Od 2008. redovno se odvijaju sigurnosno-politički razgovori vojnih štabova. Posljednji razgovor tog tipa održan je u oktobru 2015. u Podgorici. Od 2006. ukupno 50 pripadnika Vojske Crne Gore obučavani su u Njemačkoj i realizovano je ukupno 84 mjera iz bilateralnog godišnjeg programa. Pri tom, težište leži na ekspertskim i stručnim razgovorima o bezbjedno-političkoj kontroli naoružanja, vojnoj istoriji, pravu odbrane, kao i zajedničkom obučavanju. 

Trenutno se jedan pripadnik Vojske Crne Gore obučava u Njemačkoj. U sklopu bilateralnog godišnjeg programa u oktobru 2013. uspješno je okončana obuka pilota njemačke helikopterske jedinice u Centru za obuku pilota helikoptera u Podgorici , a obije strane iskazale su zainteresovanost za nastavak saradnje. Njemačka pozdravlja međunarodno učešće pripadnika Vojske Crne Gore, kao u Avganistanu, gdje crnogorski vojnici pružaju važan doprinos.

U interesu je i Njemačke da se napori Crne Gore uvaže odlukom ministara vanjskih poslova država članica NATO-a o slanju pozivnice za članstvo. Rastuća podrška građana za učlanjenje u NATO savez, kako podaci anketa pokazuju, govore o tome da je Crna Gora na dobrom putu.

Međutim, potrebno je uložiti dodatne napore na implementaciji reformi, prije svega iz oblasti vladavine prava, čije se sprovođenje mora nastaviti i nakon dobijanja pozivnice. U tom smislu,

Njemačka je na raznorazne načine angažovana, između ostalog kroz saradnju ministarstava pravde. Ministar pravde u Vladi Crne Gore Zoran Pažin i državna sekretarka pri njemačkom Ministarstvu pravde dr. Stefanie Hubig potpisaće 25. novembra u Podgorici sporazum o pravnoj saradnji. Važnu ulogu u sklopu planirane saradnje ministarstava pravde imaće Njemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ), koja već sada potpomaže veliki broj mjera i bila je jedan od organizatora regionalne konferencije predstavnika ustavnih sudova zemalja Zapadnog Balkana, održane prije par nedjelja u Budvi.

Iz navedenih razloga, Njemačka je uvjerena da će Crnoj Gori ubrzo poželjeti dobrodošlicu kao novoj državi članici NATO saveza."

 

www.cdm.me