>

MARKOVIĆ: Imamo Vojsku kojom možemo biti ponosni

MARKOVIĆ: Imamo Vojsku kojom možemo biti ponosni
Datum objave: 30.12.2015 13:54 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Duško Marković, kazao je gostujući u emisiji „Odgovorni odgovor“ na Radiju Crne Gore, da imamo Vojsku kojom možemo biti ponosni, prilagođenu našim nacionalnim potrebama, ali i partnerskim ciljevima i interesima. On je istakao da Vojska Crne Gore danas ima vojne jedinice, kao i opremu potpuno prilagođene NATO standardima.

„Moram da kažem da su oni završili gotovo sve, na najbolji mogući način. Oni su praktično radili iza scene. Mnogo se više davao u javnosti naglasak na političkim aspektima, vladavini prava, kriminalu i korupciji, na obavještajnoj službi, a manje se govorilo o onome što su obaveze i potrebe Vojske u ovom procesu. Oni su tiho završili posao i mislim da se najveći dio posla u ovom procesu prelamao preko njih. Radilo se veoma pažljivo, veoma odgovorno, veoma predano i mi danas imamo vojnu strukturu koja je kredibilna“, kazao je Marković.

Potpredsjednik Vlade je dodao da je Vojska Crne Gore, iako nije velika, kredibilna i sa punim autoritetom, a da su naše trupe u raznim misijama uvijek pohvaljivane i da su dobijale zasluženo priznanje.

„Nijesmo imali nijednog kiksa. Naša kompletna individualna vojna struktura prošla je sve obuke. Imamo danas vojne jedinice koje su potpuno prilagođene NATO standardima, imamo opremu koja je takođe usaglašena sa tim, imamo promjenu strukture u vojsci. Ne znam da li ste imali taj podatak, danas je u našoj Vojsci osam odsto pripadnica ljepšeg pola. Vidjeli ste kako su naše oficirke veoma odgovorne i uspješne na zadacima van naše zemlje. Dakle, ja zaista sa zadovoljstvom mogu da kažem da danas imamo Vojsku sa kojom možemo biti ponosni, koja je prilagođena našim nacionalnim potrebamm ali, naravno, i partnerskim ciljevima i interesima“, kazao je potpredsjednik Marković.

On je dodao da su viškovi naoružanja bili ogroman bezbjedonosni problem, kao i ogroman bezbjedonosni rizik.

„Znate da smo imali ozbiljnih problema sa rizičnim dešavanjima u skladištima takvog naoružanja i municije i da je Vojska uspjela da se riješi više od 70 odsto viška kroz različite programe i sopstvene aktivnosti. To je zaista potvrda spremnosti, kompetentnosti i posvećenosti naše Vojske, ne samo kad su u pitanju naši partnerski ciljevi i evroatlantske integracije, nego i naši nacionalni interesi“, zaključio je Marković.