Manja slova Veća slova RSS
>

Smanjujemo rizik od viška naoružanja - Pobjeda, 3. avgust 2012.

Smanjujemo rizik od viška naoružanja - Pobjeda, 3. avgust 2012.
Datum objave: 03.08.2012 09:53 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


,,U Crnoj Gori je uništeno staro oružje i municija koje bi moglo predstavljati potencijalnu opasnost po građane. Činimo sve da rizik svedemo na minimum. Možda smo jedina zemlja u regionu i šire u kojoj nije bilo nijednog ekscesa u vojnim skladištima. Nema oružja na otvorenom, a nemamo ni zaostalih kasetnih bombi kazao je za Pobjedu potpukovnik Vukadin Tomašević, savjetnik u Ministarstvu odbrane, osvrćući se na nesreću koja se prekjuče dogodila u Srbiji, na Kopaoniku, tokom deaktiviranja kasetne bombe.“

-Takva nesreća može svakom da se dogodi, bez obzira na to koliko je ko obučen. Na sreću, kod nas nema zaostalih kasetnih bombi. Bilo ih je u plavskoj opštini, ali je taj teren davno očišćen kazao je Tomašević. Potpukovnik Tomašević ne negira daje uništavanje viškova naoružanja i dalje veliki bezbjednosni problemu Crnoj Gori, ali da se staro, rizično oružje, prioritetno uništava.

-Od 2006. godine uništeno je 56,1 odsto viškova naoružanja. To je rađeno kroz tri programa - MONDEM, kojegfinansiraju OEBS i UNDP, Tehnički sporazum kojeg finansira Vlada Sjedinjenih Američkih Država i Program preventivnog održavanja.

Prioriteti

U ovom posljednjem slučaju riječ je o uništavanju vojnog naoružanja za koje procijenimo daje prioritet, odnosno da ga zbog rizika ne smijemo više držati u skladištima. Dakle, kroz ta tri programa, kao i prodajom, riješili smo se više od polovine uskladištenog oružja. Može se nekom ta dinamika učiniti spora, ali smo uradili maksimum u okviru sredstava kojima raspolažemo. U svakom slučaju, da umirim građane, u ovih 56,1 odsto uništenog naoružanja je najviše starog, rizičnog oružja, tako da sam u tom dijelu zadovoljan ostvarenim rezultatima ističe Tomašević.

Tomašević kaže daje u državnom budžetu predviđen novac za uništavanje upravo starog, rizičnog oružja, kojeg su stručnjaci Ministarstva odbrane svrstali u kategoriju prioritetnih. Vlada Crne Gore je do sada finansirala uništavanje 267,18 tona nestabilne municije. Kroz ostale programe uništeno je oko 1.900 tona rizičnog oružja.

-Ministarstvo odbrane ulaže maksimalne napore i municiju koja, kako mi kažemo, postane nestabilna, u najkraćem vremenu uništava, tako da u skladištima nemamo tzv. nestabilne municije. Naša skladišta su uglavnom uslovna za čuvanje municije, što se tiče mikroklimatskih uslova. Ono stoje najhitnije, nemamo municije koja je smještena na otvorenom prostoru i koju bi vrućine mogle da ugroze ističe Tomašević.

Delaboracija
Viškovi naoružanja kod nas se, kaže naš sagovornik, više neće uništavati na stari način detonacijom (eksplozijom) već delaboracijom rastavljanjem. Potpukovnik Tomašević podsjeća daje u Crnoj Gori bilo 10 vojnih skladišta, a sad ih je osam: Taraš, Golubovci, Pljevlja, Brezovik, Sastavići, Opatovo, Petrovići i Pristan.

Skladišta

-Uskoro će ih biti sedam, jer će biti ispražnjeno i skladište u Golubovcima. Ranije smo ispraznili dva vojna skladišta u Rogamima, nadomak Podgorice, i Spiljicama na Crnogorskom primorju. Prioritet nam je da ispraznimo i zatvorimo sva voj na skladišta na primorju, jer je Crna Gora turistička destinacija kaže Tomašević.

Kad se to sve završi, Crna Gora će imati tri vojna skladišta Taraš, Brezovik (u okviru kojeg će biti sedam od 22 objekta) i Pljevlja.

-U ovim skladištima moći će da se smjesti više od 4.000 tona oružja, gotovo upola više nego što našim odbrambenim snagama treba. Crnoj Gori je za vojne potrebe dovoljno nešto manje od 2.000 tona oružja kaže potpukovnik Tomašević.

Staro oružje uništava se u fabrici u Beranama, koja ima takvu infrastrukturu da je moguće relativno jednostavno povećati njene kapacitete.

-Krajem prošle godine zaključili smo sa tom fabrikom ugovor o uništavanju delaboraciji 700 tona oružja i za mjesec će to biti završeno kaže naš sagovornik.

Tomašević ističe da ti poslovi zahtijevaju posebno obučene ljude, sa višedecenijskim iskustvom.

-Imamo takve ljude, koji prolaze stalne obuke i u tom dijelu možemo da budemo mirni poručuje Tomašević.


Skladište u Brezoviku

-Do kraja mjeseca počeće rekonstrukcija dva objekta u vojnom skladištu u Brezoviku za koju je novac obezbijeđen donacijom Vlade Njemačke od 200.000 eura kaže Tomašević.

-Očekujemo uskoro početak radova. Ti objekti će u ponedjeljak biti prazni, tako da, što se nas tiče, radovi mogu odmah da počnu. Izvođač je odabran kaže Tomašević.

Naš sagovornik podsjeća daje u Brezoviku 2006. godine bilo više od 7000 tona oružja.

Sada je u tom skladištu oko 3.000 tona. Stoje najvažnije, nema više vani oružja, tako da je rizik od bilo kakvog incidenta sveden na najmanju moguću mjeru. Sve što je bilo u Brezoviku na otvorenom je uništeno kaže Tomašević.

Od vojnih skladišta u Crnoj Gori najbolje je zaštićeno vojno skladište Taraš. U ovom objektu je, kako kaže potpukovnik Tomašević, obezbjeđenje objekta urađeno po najsavremenijim standardima.


U našim skladištima nema radioaktivne municije

Potpukovnik Tomašević kaže da u našim vojnim skladištima nema radioaktivne municije.

U našim skladištima niti smo imali niti imamo oružja koje sadrži hemijske, biološke ili radioaktivne supstance. Najviše je municije kopnene vojske, nešto manje oružja Mornarice i vazduhoplovstva kaže Tomašević.


Za dvije godine bez viškova naoružanja

Od 2006. godine do danas viškovi municije su smanjeni za 6.039,38 tona ili 49,76% od ukupne količine, odnosno 56,1 % od ukupnih viškova.

Od toga je uništeno 2.195,36 tona. Sada u skladištima imamo oko 4.700 tona viškova municije. Od navedene količine 1.323,59 tona je prodato, ali nije preuzeto od strane komisionara i kupaca, 858,24 tone se nalazi na listi za naoružanje po Tehničkom sporazumu, 515,96 tona na listi za  uništavanje po MONDEM programu, oko 1.012 tona nalazi se na listi za prodaju. Preostalih oko 1.000 tona će se prodati ili uništiti. Ukoliko bude dovoljno novčanih sredstava viškovi bi se mogli riješiti za oko dvije godine kaže Tomašević.