Manja slova Veća slova RSS
>

Izlaganje ministra Vučinića na konferenciji ''Regionalna podrška misiji ISAF nakon 2014. godine'' na temu ''Nacionalni pristup ISAF misiji'', 25.1.2012.

Izlaganje ministra Vučinića na konferenciji
Datum objave: 25.01.2012 11:29 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Veliko mi je zadovoljstvo što danas imam priliku da vam se obratim. Zahvalio bih se organizatoru Konferencije na prilici da međusobno razmijenimo mišljenja i iskustva u okviru, za sve nas, veoma važne teme, a to je podrška ISAF misiji nakon 2014. godine.

Crna Gora je nakon obnove nezavisnosti 2006. godine snažno krenula u proces reformi sistema odbrane i nacionalnih kapaciteta kako bi mogla da, zajedno sa svojim partnerima, odgovori svim izazovima današnjice. U skladu sa tim odredili smo i svoje najvažnije spoljno-političke prioritete, a to su članstvo u NATO i EU, kao i razvijanje saradnje sa državama u regionu.

Vođeni nacionalnim interesima odlučili smo da aktivno uzmemo učešće u međunarodnim misijama i operacijama i pokažemo da smo pouzdan partner u naporima međunarodne zajednice za uspostavljanje mira i stabilnosti u svijetu.

Crna Gora danas učestvuje u tri misije i to: misiji Ujedinjenih nacija UNMIL u Liberiji, operaciji Evropske Unije ATALANTA u vodama Somalije i svakako, danas, najzahtevnijoj misiji, misiji ISAF u Avganistanu.

U martu 2010. godine Crna Gora je uputila svoj prvi kontingent u misiju ISAF, koji je brojao 31 pripadnika Vojske Crne Gore. Danas se u ovoj misiji nalazi četvrti kontingent koji broji 39 pripadnika Vojske Crne Gore. Za manje od dvije godine Crna Gora je povećala svoj kontingent za oko 25 %, što je još jedan dokaz da ozbiljno pristupamo realizaciji naših međunarodnih obaveza i pokazujemo da smo partner na koga se može ozbiljno računati.

Imajući u vidu da je proces tranzicije u Avganistanu započeo u julu prošle godine shvatili smo potrebu međunarodne zajednice i Vlade Avganistana za što većim brojem instruktora u misiji, sa ciljem da se ovaj proces završi do kraja 2014. godine, kako je i planirano.

U skladu sa tim, mi smo u saradnji sa našim partnerima u okviru Američko-jadranske povelje (A-5) plus Slovenija, pripremili i uputili jednu zajedničku jedinicu instruktora koji danas obavljaju veoma važan zadatak obuke pripadnika vojne policije Avganistanske nacionalne armije u Kabulu.

I na ovaj način želimo da uputimo jasnu poruku da u potpunosti podržavamo princip kontributora u ISAF misiji „Together in–Together out“, odnosno doslijednost da se misija dovede do kraja i sa potpunim uspjehom.

Sljedeći korak na kojem moramo raditi je priprema svih nas za period nakon 2014. godine, tj. nakon završetka procesa tranzicije u Avganistanu.

U tom smislu, Crna Gora će u narednom periodu intenzivno raditi na izgradnji kapaciteta neophodnih za podršku misije NATO u Avganistanu nakon 2014. godine.
I ova konferencija na kojoj je glavna tema misija ISAF i Avganistan, jasno pokazuju posvećenost Crne Gore da zajedno sa partnerima radimo na trajnom uspostavljanju mira i stabilnosti u svijetu.

Još jednom se zahvaljujem organizatorima konferencije a svim učesnicima želim uspješan rad i prijatan boravak u Crnoj Gori.

Hvala.