Manja slova Veća slova RSSKorisni linkovi

Mirovne misije

05.07.2017.

Pripadnici Mornarice VCG u okviru mijije EU NAVFOR ATALANTA pružaju pomoć u obezbjeđivanju transporta hrane u vodama Somalije

Pripadnici Mornarice VCG u okviru mijije EU NAVFOR ATALANTA pružaju pomoć u obezbjeđivanju transporta hrane u vodama Somalije EU NAVFOR Proud to Have Protected by Sea Over 1.5 Million Tonnes of WFP Humanitarian Aid for People of Somalia

13.03.2017.

Oficir Crne Gore u zagrljaju Afrike, Portal RTCG

Oficir Crne Gore u zagrljaju Afrike, Portal RTCG

Pod punom ratnom opremom, uprkos negostoljubivoj klimi i surovom terenu, kapetan Vojske Crne Gore Ivan Ćorac svakodnevno je pola godine obučavao vojnike Malija kako bi se uspješno suprostavili bezbjednosnim izazovima u svojoj zemlji. Za Portal RTCG objasnio je motive za odlazak, kako su izgledale pripreme, zadaci i saradnja s kolegama iz ostalih zemalja, učesnicima misije Evropske unije „EUTM Mali“ .

17.02.2015.

Admiral Samardžić primio pripadnike Mornarice VCG koji su se vratili iz mirovne operacije "EU NAVFOR - ATALANTA"

Admiral Samardžić primio pripadnike Mornarice VCG koji su se vratili  iz mirovne operacije "EU NAVFOR - ATALANTA"

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić primio je danas pripadnike Mornarice Vojske Crne Gore poručnika fregate Đorđa Cvjetičanin i starijeg vodnika I klase Vlada Knežević koji su se vratili iz mirovne operacije "EU NAVFOR - ATALANTA".

12.01.2015.

Rujović: Čast nam je što smo završili ISAF misiju i započeli Odlučnu podršku - POBJEDA, 05. januar 2015. godine

Rujović: Čast nam je što smo završili ISAF misiju i započeli Odlučnu podršku - POBJEDA, 05. januar 2015. godine

KABUL Komandant desetog kontingenta Vojske Crne Gore major Nedžad Rujović, koji se nalazi u Avganistanu, kaže za Pobjedu da su imali privilegiju i čast da okončaju uspješno učešće u misiji ISAF i 1. januara započnu mandat misije „Odlučna podrška". U prethodna tri mjeseca biloje puno izazova, ali bez incidentnih situacija.

06.10.2014.

Medalja za pripadnika Vojske Crne Gore u Maliju

Medalja za pripadnika Vojske Crne Gore u Maliju

Ministar odbrane Republike Mali Soumeylou Boybeye Maiga uručio je 03. oktobra medalju u Bamaku u Maliju pripadniku Vojske Crne Gore majoru Darku Pupoviću, koji je angažovan na dužnosti logističkog oficira odgovornog za obuku malijskih snaga bezbjednosti.

11.09.2014.

EUTM

VCG se u maju 2014. godine uključila u još jednu misiju EU u Africi, to je misija za obuku Oružanih snaga R. Mali pod nazivom EUTM. U ovoj misiji VCG učestvuje sa jednim oficirom.

11.09.2014.

ISAF

Vojska Crne Gore je u ISAF misiji angažovana od februara 2010. godine i do sada je 9 kontingenata uspješno završilo svoje angažovanje, a trenutno je u misiji angažovan deseti kontingent.

11.09.2014.

EU NAVFOR ATALANTA

Evropska unija je u decembru 2008. godine formirala pomorske snage EU NAVFOR Somalia i pokrenula pomorsku operaciju "EU NAVFOR ATALANTA" kao odgovor na rastući nivo piraterije i oružanih pljački na morskom prostoru tzv. "Roga Afrike" i u Indijskom okeanu.

11.09.2014.

UNMIL

VCG učestvuje od 2006. godine u Multinacionalnoj misija UN u Liberiji (UNMIL). U ovoj misiji je do sada učestvovalo 12 pripadnika Vojske, od čega je trenutno 1 angažovan. Naši pripadnici su u ovoj misiji angažovani u sastavu timova vojnih posmatrača UN, koji realizuju patrole radi sagledavanja situacije i izvještavanja nadležnih tijela UN.

11.09.2014.

Vojska Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama

Učešće crnogorskih vojnika u međunarodnim misijama i operacijama zasnovano je na principu dobrovoljnosti, a sprovodi se u skladu sa Zakonom o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama i učešću pripadnika Civilne zaštite, Policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu. Pored toga za svku pojedinačnu misiju ili operaciju Skupština donosi posebnu odluku o angažovanju.