Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
ЕУ НАВФОР АТАЛАНТА

Европска унија је у децембру 2008. године формирала поморске снаге ЕУ НАВФОР Сомалиа и покренула поморску операцију "ЕУ НАВФОР АТАЛАНТА" као одговор на растући ниво пиратерије и оружаних пљачки на морском простору тзв. "Рога Африке" и у Индијском океану.

ВЦГ у овој мисији учествује од августа 2010. године и до сада је у овој операцији учествовао укупно 21 припадник Морнарице Војске Црне Горе. Учешће у овој мисији се реализује кроз сарадњу са морнарицама Републике Италије и Грчке Републике, на чијим бродовима се укрцавају припадници Морнарице ВЦГ, а попред тога један официр се ангажује на дужности у оперативном штабу мисије у Нортвуду, В.Британија, од 06. јуна 2013. године. И кроз учешће у овој мисији регионална сарадња је поново у фокусу. Постоји регионална иницијатива АДРИОН која окупља Морнарице Албаније, Црне Горе, Грчке, Хрватске, Италије и Словеније и управо одатле је започела сарадња и на пројекту заједничког учешћа у мисији АТАЛАНТА.

Од 30. априла 2017. године ВЦГ је проширила учешће у овој операцији слањем Самосталних тимова за заштиту бродова (АВПД – Аутономоус Вессел Протецтион Детацхмент) на трговачке бродове који су ангажовани за потребе WФП (Wорлд Фоод Программе) у поморском подручју Рога Африке. Први АВПД тим бројао је 9 припадника ВЦГ.