Manja slova Veća slova RSS
>

Ljetnji vojni kamp u julu u Kolašinu i Pljevljima, Pobjeda

Ljetnji vojni kamp u julu u Kolašinu i Pljevljima, Pobjeda
Datum objave: 08.05.2017 07:31 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo odbrane će i ove godine, uz dopunjene i nove sadržaje organizovati Ljetnji vojni kamp za mlade od 17. do 30. jula u Kolašinu i Pljevljima. Velika Britanija namjerava da za troje najboljih učesnika ovogodišnjeg kampa omogući boravak u Londonu, u njihovom Centru za obuku mladih izjavio je za Pobjedu generalni direktor Direktorata za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane Mihailo Volkov.

Ljetnji vojni kamp za mlade pokrenut je prošle godine u cilju bolje komunikacije sa mladima, kao i promocije vojnog poziva.

Rukovanje naoružanjem

Za tridesetak srednjoškolaca iz cijele Crne Gore omogućili smo da okuse pravi vojnički život, uz asistenciju iskusnih kolega iz Vojske, koji su ih učili vještinama kao što je preživljavanje u prirodi, logorovanje, rukovanje naoružanjem, davanje prve pomoći... Odziv i interesovanje bili su zaista izuzetni, tako da se u Ministarstvu, uz pomoć Vojske Crne Gore, trudimo da kamp postane tradicionalan kaže Volkov za naš list.

On ističe da je to prvi projekat te vrste u Crnoj Gori, pri čemu ocjenjuje da je Ljetnji vojni kamp za mlade izuzetna prilika da se srednjoškolci upoznaju sa radom, misijama i zadacima Vojske.

Pored vojne obuke, sportskih aktivnosti i takmičenja, učesnici kampa imaju i niz kulturno-zabavnih aktivnosti, prezentacija o aktuelnom djelovanju Ministarstva i Vojske, mogućnostima vojnog poziva i slično. Ljetnji vojni kamp je definitivno doprinio popularizaciji Ministarstva i Vojske, kroz iskustvo koje mladi ne mogu steći u svakodnevnom životu kaže Volkov. Podrška Britanije i Holandije Naš sagovornik dodaje da je odjek kampa višestruk, te da su neke partnerske zemlje već izrazile želju da doprinesu njegovoj uspješnoj realizaciji ove godine.

Velika Britanija namjerava da za troje najboljih učesnika ovogodišnjeg kampa omogući boravak u Londonu, u njihovom Centru za obuku mladih, a komandant Centra će, u svojstvu eksperta, biti na Ljetnjem vojnom kampu. Takođe, imaćemo i finansijsku podršku Kraljevine Holandije kaže on.

U organizaciji Kampa, Ministarstvo će imati i podršku domaćih institucija, u prvom planu Ministarstva prosvjete i JP Nacionalni parkovi Crne Gore.

Zahvaljujući izuzetno uspješnoj saradnji koju smo imali prilikom selekcije polaznika kampa prethodne godine sa Ministarstvom prosvjete, i u ovogodišnjoj organizaciji smo imali njihovu podršku u pogledu odabira srednjih škola sa najvećim brojem upisanih učenika III i IV razreda, a koje nijesu učestvovale u prošlogodišnjem kampu dodaje Volkov.

On kaže da računaju da Ljetnji vojni kamp za mlade umnogome može doprinijeti da poraste interesovanje mladih ljudi za dobrovoljno služenje vojnog roka, koncept koji će, u skladu sa Dugoročnim planom razvoja odbrane 2016-2025. godine, uspostaviti do 2019. godine.

Na ovaj način će se unaprijediti i poboljšati sposobnost kvalitetnije popune profesionalnog i rezervnog sastava dodaje Volkov.

Udružiti potencijale

Naš sagovornik kaže da Ministarstvo odbrane prepoznaje nevladin sektor kao važnog partnera na projektima od značaja za crnogorsko društvo.

Uskoro ćemo objaviti javni poziv nevladinim organizacijama za dostavljanje prijedloga projekta na temu "Vojska Crne Gore i mladi: udružimo potencijale".

Već smo imali konsultativni sastanak sa predstavnicima petnaest NvO, nakon kojeg je uslijedio i poziv za prijedlog njihovog predstavnika za člana Komisije koja će izabrati najbolje projektno rješenje.
Ima dosta prostora za jačanje te saradnje kaže on. U cilju zajedničkog djelovanja u kreiranju politika približavanja uloge i značaja Vojske Crne Gore u sistemu odbrane, mogućnosti i prednosti vojnog poziva, naš sagovornik dodaje da su inicirali konsultativne sastanke na kvartalnom nivou.

Prvi će biti krajem maja. Ministarstvo odbrane je spremno da otvori vrata svim NVO koje imaju konstruktivne ideje i prijedloge poručuje Volkov. Na školovanju u inostranstvu 31 kadet

U cilju poboljšanja starosne, ali i kvalifikacione strukture Vojske Crne Gore, Ministarstvo odbrane, još od 2007. godine, obrazuje kadete na uglednim inostranim vojnim akademijama, u SAD-u, Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji i Makedoniji kaže Volkov.

On podsjeća da je u ovih nepunih deset godina, 65 kadeta iz Crne Gore završilo školovanje na akademijama u Skoplju, Atini, Anapolisu, Livornu...

- Trenutno je na školovanju u inostranstvu 31 naš kadet, i to u Grčkoj 12, Makedoniji 11, SAD-u četiri, a u Hrvatskoj i Italiji po dva kaže Volkov.

On ističe da za studijsku 2017/2018. godinu Ministarstvo odbrane planira da uputi osam kadeta na obrazovanje na vojne akademije, i to u Grčku tri, Makedoniju i Italiju po dva i u Hrvatsku jednog. U narednom periodu biće objavljeni javni oglasi.

- Potrebe za obrazovanjem kadeta na inostranim vojnim akademijama prvenstveno proističu iz potreba Vojske Crne Gore za određenim profilima oficirskog kadra kaže naš sagovornik.

On dodaje da Ministarstvo odbrane posebnu pažnju posvećuje integraciji politika rodne ravnopravnosti u Vojsci Crne Gore, polazeći od stanovišta da je učešće žena u oružanim snagama značajan aspekt demokratizacije društva i poštovanja ljudskih prava.

Jedno od tih prava je i pravo žena na dostupnost i izbor vojne profesije, po principu jednakih mogućnosti. Zato Ministarstvo odbrane, kroz različite mehanizme, kontinuirano radi na privlačenju vojne profesije ženskoj populaciji. U Vojsci Crne Gore 2008. godine smo imali samo jednu oficirku, a sada ih je 11. Trenutno se na inostranim vojnim akademijama obrazuje sedam kadetkinja. Jedna od njih je na prestižnoj američkoj vojnoj akademiji West Point kaže Volkov.

Najmlađima približiti civilnu i humanu ulogu Vojske

Volkov kaže da u Ministarstvu odbrane smatraju da i najmlađoj populaciji, djeci predškolskog uzrasta i osnovcima, mogu predstaviti i približiti, na njima odgovarajući i primjeren način, civilnu i humanu ulogu Vojske Crne Gore.

U saradnji sa Ministarstvom prosvjete, radi se na ideji da za Dan podgoričkih vrtića "Ljubica Popović svira naš Vojni orkestar. Povodom proslave Dana nezavisnosti,

21. maja, planiramo da za učenike JU OŠ ,,21. maj iz Podgorice organizujemo krstarenje školskim brodom ,,Jadran. Ove aktivnosti predstavljaju samo početak jedne šire komunikacije sa mlađom populacijom ističe naš sagovornik.

Maja ĐURĐIĆ