Manja slova Veća slova RSS
>

Otvoren Ljetnji vojni kamp za mlade

Otvoren Ljetnji vojni kamp za mlade
Datum objave: 18.07.2017 11:37 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ljetnji vojni kamp za mlade, u kojem će učestvovati 30 srednjoškolki i srednjoškolaca iz Crne Gore, učenici III i IV razreda, otvoren je danas u kasarni ,,Milovan Šaranović“ u Danilovgradu i trajaće do 30. jula 2017. godine. Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore po drugi put organizuju ovaj kamp, i to u jedinicama VCG u Kolašinu i Pljevljima.

''Ljetnji vojni kamp organizovan je, prije svega, sa ciljem da vam pružimo mogućnost da se oprobate u jednoj časnoj profesiji, profesiji vojnika, koju krase hrabrost, mudrost, odvažnost i poštenje. Profesionalni vojnik uvijek stavlja svoj interes iza interesa društva, iza interesa naše države'', kazao je na otvaranju ministar odbrane mr Predrag Bošković. Ministar je poručio učesnicima da vrijeme provedeno u kampu iskoriste na najbolji mogući način istakavši da će, nakon završetka školovanja, biti otvorena vrata za sve one koji žele da budu dio Vojske Crne Gore.

Ministar prosvjete dr Damir Šehović kazao je da je važno što se mladima daje mogućnost da kroz učešće u kampu oprobaju vojnički život i upoznaju se sa svim ostalim aspektima ovog odgovornog pozva. ,,Učenici koji su zainteresovani za vojnički poziv imaće priliku da dvije nedjelje žive životom vojnika i steknu iskustva koja će biti značajna za njihovo buduće profesionalno usmjerenje. Svakako da ovaj kamp doprinosi ne samo bližem upoznavanju polaznika sa načinom života i rada u Vojsci Crne Gore, već i shvatanju da je pravilna edukacija osnova ovog zanimanja“, rekao je ministar Šehović. Takođe, naveo je da je Ministarstvo prosvjete i ove godine pružilo podršku kampu kroz odabir učenika III i IV razreda srednjih škola koje nijesu učestvovale u prošlogodišnjem kampu.

Ministar sporta Nikola Janović izrazio je zadovoljstvo što ove godine i Ministarstvo sporta ima priliku da da svoj doprinos organizaciji Ljetnjeg vojnog kampa uzimajući u obzir njegov značaj iz ugla edukacije mladih o svim prednostima Vojske koja će, za neke od učesnika, biti možda i njihov životni poziv. ,,Država je ozbiljno posvećena stvaranju uslova za poboljšanje kvaliteta života mladih i jačanju njihove uloge u društvu. Ovaj kamp predstavlja dobru priliku da mladi razviju sposobnosti discipline, istrajnosti, reda i rada uz razvijanje osjećaja zajedničke odgovornosti za našu državu“, rekao je ministar Janović.

Cilj ovog projekta je da mladi ljudi, kroz vojnu obuku, sportsko-rekreativne, kulturno-zabavne aktivnosti i druženje, dobiju priliku da se upoznaju sa pojedinim segmentima života i rada u Vojsci Crne Gore, kao i da razviju timski duh, disciplinu i liderske sposobnosti. Učesnike kampa svim vještinama obučavaće instruktori za obuku Vojske Crne Gore, a programom je previđena realizacija sanitetske obuke, topografija i takmičenje u orijentiringu, logorovanje, ishrana i preživljavanje u prirodi, obuka na brzim vodama, alpinistička obuka i druge aktivnosti. Pored ovih obuka, planirano je upoznavanje polaznika kampa sa vojnim pozivom i mogućnostima sticanja statusa profesionalnih vojnih lica. Tri najbolja učesnika kampa imaće priliku da posjete Centar za obuku kadeta u Velikoj Britaniji.