Manja slova Veća slova RSS
>

NATO program za izgradnju integriteta: Predstavnici NATO tima posjetili Ministarstvo odbrane

NATO program za izgradnju integriteta: Predstavnici NATO tima posjetili Ministarstvo odbrane
Datum objave: 22.11.2016 14:11 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


U okviru NATO Programa za izgradnju integriteta, u Ministarstvu odbrane upriličena je posjeta NATO tima u čijem sastavu su bili dr Alberto Bin, Direktor NATO Direktorata za integracije, partnerstvo i saradnju i dr Nadja Milanova, savjetnik.

Tokom posjete, NATO predstavnici su razgovarali sa dr Ivanom Mašulovićem, Generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane, koji je ukazao na značaj jačanja vladavine prava, kao preduslova za stvaranje uređenog i prosperitetnog društva i jedan od prioriteta u dostizanju evropskih i evro-atlantskih standarda. Podsjetio je na intezivne aktivnosti koje su preduzete u izgradnji sistema transparentnosti i odgovornosti, te na rezultate koji su postignuti u oblasti izgradnje i jačanja integriteta u Ministarstvu odbrane, prvenstveno usvajanjem Plana integriteta, odnosno njegovom uspješnom realizacijom.

Mašulović je zahvalio na saradnji i podršci koju nam je pružio NATO, kroz implementaciju Programa koji je obezbijedio jačanje naših administrativnih kapaciteta, profesionalizma i institucionalnog integriteta, te izrazio očekivanje da će se uspješna saradnja nastaviti.

Dr Bin je izrazio zadovoljstvo povodom izgradnje i jačanja integriteta i veoma pozitivnih rezultata koji su ostvareni u ovoj oblasti, te ukazao na potrebu kontinuiteta ovakvog reformskog procesa. Bin je istakao dalju spremnost NATO-a u pružanju podrške naporima u izgradnji transparetnog i odgovornog sistema odbrane u Crnoj Gori, kao budućoj članici Alijanse.

U okviru posjete ministartsvu, NATO tim se sastao i sa članovima Radnog tima za implementaciju Plana integriteta u Ministarstva odbrane i Vojsci Crne Gore u cilju sagledavanja stepena implementacije predviđenih mjera i NATO preporuka u oblasti izgradnje integriteta u sektoru odbrane.

Tim povodom, Radni tim je detaljno informisao o stepenu realizacije preporuka iz NATO Izvještaja i Plana integriteta, kao i o izazovima tokom realizacije ovog dokumenta, te predstavio buduće planove i aktivnosti u ovoj oblasti.

Dogovorena je dalja saradnja sa NATO-om u ovoj oblasti, koja će se ogledati u pružanju ekspertske podrške i nastavku učešća Crne Gore u programnim aktivnostima u skladu sa novousvojenom NATO politikom u oblasti izgradnje integriteta.

mod