Manja slova Veća slova RSS
>

Filipović i Daković sastali se sa zamjenikom ministra odbrane Japana

Filipović i Daković sastali se sa zamjenikom ministra odbrane Japana
Datum objave: 19.12.2017 17:11 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Državni sekretar Slobodan Filipović i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Ilija Daković, primili su danas na odvojenim sastancima zamjenika ministra odbrane Japana za međunarodne odnose, Ro Manabea koji boravi u zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore.


Državni sekretar Filipović naglasio je da Crna Gora, u skladu sa spoljnopolitičkim prioritetima, teži unaprjeđenju saradnje sa svim međunarodnim subjektima koji doprinose očuvanju globalne bezbjednosti. U tom smislu, Filipović je izrazio očekivanje da će se saradnja Crne Gore i Japana u domenu odbrane, kao dvije prijateljske zemlje, značajno produbiti u narednom periodu. 

Filipović je upoznao sagovornika o aktuelnim procesima i budućim planovima koji se odnose na dalji razvoj crnogorskog odbrambenog sektora, ističući da je Ministarstvo odbrane posebno posvećeno nastavku modernizacije Vojske Crne Gore, u skladu sa najvišim standardima. Imajući u vidu bogato iskustvo Japana u oblasti djelovanja u prirodnim i vještački izazvanim katastrofama, Filipović je ukazao na mogućnost razvoja bilateralne saradnje i u ovom domenu.

Zamjenik ministra odbrane Japana za međunarodne odnose, Ro Manabe, čestitao je Ministarstvu odbrane na uspješno sprovedenim reformama koje su rezultirale članstvom Crne Gore u Alijansi, te istakao da Crna Gora predstavlja faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu i pouzdanog partnera koji aktivno promoviše demokratske vrijednosti savremenog društva. 

Ukazujući na konkretne modalitete razvoja saradnje u domenu odbrane, Manabe je istakao očekivanje da će se u budućem periodu sveukupna saradnja Crne Gore i Japana značajno unaprijediti.

U okviru sastanka sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Ilijom Dakovićem razgovarano je o konkretnim mogućnostima razvoja vojno-vojne saradnje dvije zemlje u narednom periodu. 

Brigadni general Daković upoznao je Manabea sa prioritetima daljeg razvoja Vojske Crne Gore, ističući da navedena posjeta predstavlja podsticaj za jačanje vojnog partnerstva. Daković je informisao sagovornika o aktuelnom učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama, a sagovornici su se saglasili da Crna Gora predstavlja kredibilnog saveznika i partnera koji aktivno doprinosi regionalnom i međunarodnom miru i bezbjednosti.

mod