Manja slova Veća slova RSS
>

Predstavnici MO i VCG iz oblasti rodne ravnopravnosti učestvovali na okruglom stolu u Prištini i kursu u Beogradu

Predstavnici MO i VCG iz oblasti rodne ravnopravnosti učestvovali na okruglom stolu u Prištini i kursu u Beogradu
Datum objave: 26.12.2016 15:28 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Iz oblasti rodne ravnopravnosti tokom decembra su realizovane dvije značajne aktivnosti.

Predstavnica Ministarstva odbrane Crne Gore Radmila Đakonović učestvovala je na okruglom stolu koji je 8. decembra održan u Prištini, na temu “Podrška ženama u uniformi, promovisanje rodne ravnopravnosti i razvoj karijere“. Organizatori skupa su bili Ženevski centar za kontrolu oružanih snaga (DCAF) i Ministarstvo bezbjednosnih snaga Kosova (MKSF).

Na skupu su predstavljena iskustva i ekspertize i naučene lekcije na implementaciji politike rodne ravnopravnosti u ministarstvima odbrane i oružanim snagama Holandije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.
Ekspertski dijalog imao je za cilj stvaranje zajedničkog razumijevanja o značaju karijernog napredovanja žena, kao bi se stvorile efikasne i ravnopravne bezbjednosne i odbrambene strukture, identifikovanje barijera za karijerno napredovanje žena, kao i identifikovanje politika i prakse u pružanju podrške za zadržavanje žena u službi. Pored toga, bilo je riječi o njihovom napredovanju, identifikovanju načina za bolju prevenciju i odgovor na diskriminaciju, o zlostavljanju i seksualnom uznemiravanju žena i muškaraca, identifikovanju strategije za jačanje efikasnosti unutrašnjih rodnih struktura i mreža žena i jačanju profesionalnih mreža rodnih struktura u službama odbrane i bezbjednosti u Evropi i Zapadnom Balkanu.

Od 7. do 15. decembra petnaest oficira i oficirki iz oružanih snaga Gane, Nigerije, Ugande i Ruande uspješno je u Beogradu završilo obuku za trenere iz oblasti rodne perspektive u vojnim operacijama (GToT kurs).

Predstavnica Vojske Crne Gore, kapetanica Sanja Pejović bila je na kursu instruktorka na obuci.

Kurs je organizovan u saradnji sa Regionalnim Biroom UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, Biroom UNDP za podršku razvoja politika i programa i Regionalnim UNDP biroom za Afriku, a u bliskoj saradnji sa Nordijskim centrom za rod u mirovnim operacijama iz Švedske. Obuka je sprovedena u saradnji sa UNDP SEESAC timom, Centrom za mirovne operacije Vojske Srbije i ministarstvima odbrane Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine.
Kurs je realizovan kroz regionalnu platformu za reformu sektora bezbjednosti, koja je razvijena u saradnji sa vladama zemalja Jugoistočne Evrope, sa ciljem jačanja saradnje jug-jug (South-South Cooperation), kroz pružanje brze, kratkoročne i ciljane podrške i pomoći. Stoga su ovu značajnu međunarodnu obuku realizovali regionalni instruktori i instruktorke iz UNDP mreže regionalnih instruktora zemalja Zapadnog Balkana.
Ova inicijativa je postigla veliki uspjeh i ukazala na značaj međunarodne saradnje u ovoj oblasti.