Manja slova Veća slova RSS
>

Povodom 8. marta: Održan seminar „Zaštita od diskriminacije po osnovu pola“

Povodom 8. marta: Održan seminar „Zaštita od diskriminacije po osnovu pola“
Datum objave: 07.03.2017 14:58 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Danas je u Ministarstvu odbrane, povodom obilježavanja 8. marta, međunarodnog Dana žena, održan seminar za komandire i komandante jedinica Vojske Crne Gore, na temu „Zaštita od diskriminacije po osnovu pola“.

Predavači su bile ekspertkinje iz oblasti rodne ravnopravnosti, Nada Drobnjak, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore i Slavica Bajić, pomoćnica sekretara Sekretarijata za zakonodavstvo.

Na seminaru su, kroz prezentacije i praktične vježbe, komandirima i komadantima jedinica VCG, predstavljeni i objašnjeni pojmovi rodne ravnopravnosti. Takođe, predstavljen je normativni okvir rodne ravnopravnosti, počev od Ustava, Zakona o rodnoj ravnopravnosti, i drugih zakona koji sadrže antidiskriminacione norme po osnovu pola i druge odredbe koje imaju za cilj postizanje rodne ravnopravnosti muškaraca i žena u svim oblastima i na svim nivoima. Normativni okvir uključio je i prezentaciju međunarodnih ugovora, koji su potvrđivanjem postali dio pravnog sistema Crne Gore. Naročita pažnja posvećena je normativnim i institucionalnim mehanizmima za zaštitu od diskriminacije.

mod