Manja slova Veća slova RSS
>

Ministar Pejanović učestvovala na 13. Bečkom kongresu com.sult 2016

Ministar Pejanović učestvovala na 13. Bečkom kongresu com.sult 2016
Datum objave: 19.01.2016 14:56 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane Crne Gore prof. dr Milica Pejanović učestvovala je na 13. Bečkom kongresu com.sult 2016, koji se održava 18. i 19. januara, u Beču.

„Budućnost rasta (razvoja)“ tema je ovogodišnjeg com.sult Kongresa, koji je još jednom okupio eminentne ličnosti iz svijeta politike, ekonomije i nauke. Učesnici Kongresa su bili u prilici da na ovu temu diskutuju sa različitih aspekata, dok je u fokusu pažnje bilo pitanje aktuelne migrantske krize koja posljednjih nekoliko mjeseci predstavlja izazov za evropske države i institucije u svakom smislu.

Govoreći na panelu „Društvo i Politika:Spremni za rast“, ministar Pejanović je upoznala prisutne o napretku Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji i NATO, naglašavajući da su upravo integracioni procesi podsticaj ekonomskom rastu i razvoju.

Ističući da bez mira i stabilnosti ne možemo govoriti o održivom ekonomskom razvoju, Pejanović je takođe naglasila da, uprkos teškom istorijskom nasljeđu, zemlje Zapadnog Balkana pokazuju da su u stanju da prevaziđu komplikovane izazove, kao i da je Crna Gora dobar primjer multikulturalizma u regionu, koja je prošle godine ostvarila rast od oko 4 odsto BDP.

„Moramo ostati posvećeni izgradnji mirnih i pravednih društava, čije vrijednosti počivaju na efikasnoj vladavini prava i dobrog upravljanja na svim nivoima, a ključ za rješavanje ovog problema leži u obrazovanju koje mora biti suština integracionih procesa. Evropa, kao stara dama, mora pokazati da ima dovoljno iskustva da rješava i daje prave odgovore na izazove 21. vijeka“, kazala je ministar Pejanović.

Pored ministra Pejanović, na panelu su učešće uzeli Erhard Busek, predsjedavajući Bečkog ekonomskog foruma, Matijas Bek, profesor na Bečkom univerzitetu na katedri za mralnu teologiju, Vaclav Klaus, bivši predsjednik Republike Češke, Davor Sertić, direktor Odjeljenja za logistiku Privredne komore Beča i Sonja Stezi, državni sekretar za javnu upravu i državnu službu u Saveznoj kancelariji Republike Austrije.


mod