Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министар Пејановић учествовала на 13. Бечком конгресу цом.султ 2016

Министар Пејановић учествовала на 13. Бечком конгресу цом.султ 2016
Датум објаве: 19.01.2016 14:56 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране Црне Горе проф. др Милица Пејановић учествовала је на 13. Бечком конгресу цом.султ 2016, који се одржава 18. и 19. јануара, у Бечу.

„Будућност раста (развоја)“ тема је овогодишњег цом.султ Конгреса, који је још једном окупио еминентне личности из свијета политике, економије и науке. Учесници Конгреса су били у прилици да на ову тему дискутују са различитих аспеката, док је у фокусу пажње било питање актуелне мигрантске кризе која посљедњих неколико мјесеци представља изазов за европске државе и институције у сваком смислу.

Говорећи на панелу „Друштво и Политика:Спремни за раст“, министар Пејановић је упознала присутне о напретку Црне Горе на путу ка Европској унији и НАТО, наглашавајући да су управо интеграциони процеси подстицај економском расту и развоју.

Истичући да без мира и стабилности не можемо говорити о одрживом економском развоју, Пејановић је такође нагласила да, упркос тешком историјском насљеђу, земље Западног Балкана показују да су у стању да превазиђу компликоване изазове, као и да је Црна Гора добар примјер мултикултурализма у региону, која је прошле године остварила раст од око 4 одсто БДП.

„Морамо остати посвећени изградњи мирних и праведних друштава, чије вриједности почивају на ефикасној владавини права и доброг управљања на свим нивоима, а кључ за рјешавање овог проблема лежи у образовању које мора бити суштина интеграционих процеса. Европа, као стара дама, мора показати да има довољно искуства да рјешава и даје праве одговоре на изазове 21. вијека“, казала је министар Пејановић.

Поред министра Пејановић, на панелу су учешће узели Ерхард Бусек, предсједавајући Бечког економског форума, Матијас Бек, професор на Бечком универзитету на катедри за мралну теологију, Вацлав Клаус, бивши предсједник Републике Чешке, Давор Сертић, директор Одјељења за логистику Привредне коморе Беча и Соња Стези, државни секретар за јавну управу и државну службу у Савезној канцеларији Републике Аустрије.


мод