Manja slova Veća slova RSS
>

Godišnja konferencija za integraciju: Članstvo u NATO jača demokratiju, bezbjednost i stabilnost

Godišnja konferencija za integraciju: Članstvo u NATO jača demokratiju, bezbjednost i stabilnost
Datum objave: 03.05.2017 12:37 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


 

Godišnja konferencija za integraciju (Anual Integration Conference – AIC), koja predstavlja dio bilateralnih aktivnosti NATO i Crne Gore tokom integracionog procesa naše zemlje u Alijansu, otvorena je danas u hotelu ,,Hilton”.

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane mr Ivica Ivanović istakao je da će Crna Gora ostati posvećena reformama i implementaciji NATO agende čime pokazuje da je kredibilan i pouzdan partner. ,,Uvjeren sam da će punopravno članstvo naše zemlje u NATO  imati pozitivan uticaj na bezbjednosnu situaciju u regionu. Crna Gora svojim primjerom pokazuje da sve probleme možemo rješavati kompromisom. Stoga, nastojaćemo da zadržimo konstruktivnu ulogu u regionu i promovišemo demokratske vrijednosti uvjereni da su evropske i evroatlanstke integracije jedini pravi izbor za budućnost regiona“, kazao je Ivanović.

,,Zajedno sa saveznicima i NATO štabovima prošli smo dugačak put i dosta smo postigli. Naravno, svjesni smo da je to samo jedan korak u čitavom procesu i još uvijek postoji puno posla koji treba uraditi. Proces integracija će ostati naš fokus u narednim godinama i u potpunosti smo svjesni da će nam donijeti nove benefite u izgradnji vojnih kapaciteta i sposobnosti“, kazao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore general-potpukovnik Ljubiša Jokić na otvaranju Konferencije. General Jokić izrazio je zahvalnost svim članovima NATO radne grupe za pristupanje i integraciju (AIWG) na bezrezevnoj podršci, konstruktivnim predlozima i pomoći u prethodnom periodu.  

Pomoćnik načelnika Štaba NATO Komande za transformacije iz Norfolka u SAD-u (Allied Command Transformation – ACT) brigadni general Ralf Rifman (Ralf Reefman) istakao je da NATO se raduje skorom članstvu Crne Gore u NATO i izrazio je uvjerenje da će VCG biti jednako posvećena izazovima u narednoj fazi integracionog procesa. ,, Zemlje koje se pridruže Alijansi biće u mogućnosti da ojačaju demokratiju, povećaju svoju bezbjednost i učine da se njihovi građani osjećaju sigurnije. Proširenjem njegujemo stabilnost i sigurnost u Evropi, i činimo Evropu cjelinom koja počiva na slobodi i miru“ , kazao je general Rifman.

Cilj Konferencije je sagledavanje aspekata integracionog procesa naše zemlje, kao i definisanje smjernica i preporuka za njegovo dalje odvijanje. Na Konferenciji učestvuju predstavnici dvije NATO strategijske komande, za transformacije (Alied Command Transformation-ACT) i za operacije (Allied Command Operations - ACO), predstavnici NATO sjedišta u Briselu, kao i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore.