Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Успјешно завршен други Љетњи војни камп за младе

Успјешно завршен други Љетњи војни камп за младе
Датум објаве: 30.07.2017 12:27 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


 

Љетњи војни камп за младе завршен је данас свечаном додјелом сертификата које је полазницима уручио начелник Генералштаба Војске Црне Горе генерал-пуковник Љубиша Јокић. Камп је окупио средњошколке и средњошколце из Црне Горе узраста од 16 до 18 година који су, у периоду од 17. до 30 јула 2017. године, у јединицама Војске Црне Горе у Колашину и Пљевљима, стицали знања и искуства из области војне обуке и упознали се са појединим сегментима живота и рада у Војсци.

Начелник Генералштаба Војске Црне Горе генерал-пуковник Љубиша Јокић поздравио је учеснике кампа и изразио задовољство због интересовања и посвећености коју су показали током претходне двије седмице када су имали прилику да науче одређене вјештине које каратеришу војни позив. ,,Надам се да сте видјели колико војни позив носи одговорности и професионализма, колико знања и вјештина је потребно да би се могло одговорити овом задатку и на шта све обавезује ношење војничке униформе. Надам се да смо вам помогли да објективно сагледате војни систем и све оно што наши припадници свакодневно раде, као и да смо вас заинтересовали да се пријавите за војне академије и да свој професионални животни пут вежете за Војску црне Горе “, казао је генерал Јокић. 

Генерални директор Директората за људске ресурсе Михаило Волков честитао је учесницима кампа на успјешно завршеној обуци и изразио захвалност што су својим радом, редом и дисциплином, омогућили да се овај пројекат успјешно реализује. ,, Сигуран сам да је циљ пројекта остварен и да смо кроз добро припремљену организацију и разнолике активности омогућили да са собом понесете најпозитивније утиске. Такође, надам се да сте учешћем на кампу, развили тимски дух, лидерске способности, војничка знања и вјештине које вам иначе не би биле доступне, ван овог система, а у крајњем, стекли пријатељства која ће трајати“, рекао је Волков. 

,,Част ми је што овдје са Министарством одбране, кроз овај програм, настављамо да пружамо нашу подршку Црној Гори. Пријатељство сада градимо на знању и образовању младих, паметних и снажних људи, а то су квалитети који су својствени Црногорцима. Активности и учинак који су млади показали јутрос је сјајан примјер важности тимског рада, храбрости и одлучности. Ово су вјештине неопходне за живот и сигурна сам да ће им бити корисне у будућности“, поручила је учесницима кампа амбасадорка Уједињеног Краљевства у Црној Гори Алисон Кемп

Амбасада Уједињеног Краљевства за три најбоља полазника кампа обезбиједила је учешће у Центру за обуку кадета у Великој Британији, а током протекле двије седмице најбоље резултате на такмичењима остварили су Исидора Марковић СМШ ,,Вуксан Ђукић“ из Мојковца (1. мјесто), Матија Грдинић СМШ ,,Вуксан Ђукић“ из Мојковца (2. мјесто) и Димитрије Влаховић Гимназија ,,Стојан Церовић” из Никшића (3. мјесто).

Такође, за Имрана Нурковића из Гимназије ,,30. септембар” из Рожаја и Живка Мараша из СЕШ ,,Мирко Вешовић” из Подгорице, који су захваљујући оствареним резултатима заузели 4. и 5. мјесто, невладина организација ПРОНА (Монтенегрин Сциенце Промотион Фоундатион) обезбиједила је учешће на Љетњој школи „Планета у твојим рукама“ која ће се организовати на Ивановим коритима.

Учеснике кампа обучавали су инструктори за обуку Војске Црне Горе, а реализована је санитетска обука, топографија и такмичење у оријентирингу, логоровање, исхрана и преживљавање у природи, обука на брзим водама, алпинистичка обука и друге активности. Поред ових обука, полазници су имали прилику да се упознају са војним позивом и могућностима стицања статуса професионалних војних лица.