Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић на прослави Дана Војске: Искра слободарства вјечито је црногорско исходиште

Бошковић на прослави Дана Војске: Искра слободарства вјечито је црногорско исходиште
Датум објаве: 06.10.2017 13:10 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


 

Министар одбране Црне Горе, мр Предраг Бошковић, поручио је војницима и старјешинама Војске Црне Горе на прослави Дана Војске у даниловградској касарни »Милован Шарановић« да од њих захтијева неупитну оданост према униформи коју носе, да им она буде највећа вриједност и примарно начело.

»Служите вјерно својој домовини јер, човјек који је без домовине, без дома је. Зато, трудите се да вријеме не ограничавате на људску димензију, већ на трајност дате ријечи и завјет незаборава«, истакао је министар у говору који је одржао пред јединицама Војске Црне Горе.

Министар је подсјетио на славну историју црногорске војске, од Туђемилске битке, из које баштинимо овај празник, те подвига кнеза Војислава и његових синова, до Црнојевића и Петровића, битака на Царевом лазу, Мартинићима, Крусима, Граховцу и Вучијем долу, херојског Мојковца и ненадмашног Ловћена. »Синови истих јунака водили су стазе јулског устанка, Пљеваља и других великих битака Другог свјетског рата. Прича о њиховим гордим побједама незаобилазан је почетак обиласка свјетског музеја слободарства. Та се искра никада осипала није – она је била вјечито црногорско исходиште«, нагласио је министар Бошковић.

Он је истакао да су црногорски војници властите животе преточили у бисере црногорске круне, »а своју снагу у бесмртна крила двоглавога орла«, те да су њихова дјела као »горе из којих извиру и надахњују ријеке прегалаштва«.

Бошковић је подсјетио да је Црна Гора у посљедњој деценији донијела двије пресудне одлуке - да обнови независност и да, чланством у Алијанси, постане дио одабраних, за столом једнаких. »Зато ова два датума посебно блистају. Први као враћање себи, а други као повратак на међународну сцену којој је Црна Гора вјековима уназад припадала«, казао је министар, закључујући да »пред новим искушењима корачамо увјерени да је избор најбољих, једина исправна одлука на путу сигурности и даљег развоја.«

Начелник генералштаба Војске Црне Горе генерал – пуковник Љубиша Јокић се захвалио официрима, подофицирима и војницима на професионализму, залагању и изузетном доприносу у развоју способности Војске Црне Горе, одајући им признање за резултате остварене у претходном периоду.

»Волите уноформу коју носите, будите наша снага, поштујте ваше претпостављене и, ако вам некад буде тешко, будите свјесни части војног позива«, поручио је генерал.

Он је истакао да је црногорска војска увијек била народна, из народа и за народ. »Она ће то бити и убудуће, као добро организована снага, спремна да значајан дио својих способности и капацитета издвоји за мисије и задатке подршке цивилним структурама, у свим условима и у свим непогодама.«

Начелник ГШ је укратко подсјетио на мисије Војске Црне Горе, акцентирајући њену подршку цивилном сектору. Он је казао да су у ВЦГ свјесни да предстоје нови изазови и након пријема у чланство НАТО, али и да ВЦГ подржава и остале стратешке циљеве државне спољне политике.

Генерал Јокић је упутио честитке свим припадницима ВЦГ који свој празник славе далеко од својих кућа, у мисијама и операцијама у Авганистану, Малију, Западној Сахари и пред обалама Сомалије, дајући свој допринос очувању глобалног мира и безбједности.

Смотру јединица Војске Црне Горе је на данашњој прослави у Даниловграду обавио предсједник државе, Филип Вујановић.

У касарни у Даниловграду представљени су новопроизведени потпоручници Младен Галевић, Андријана Струјић, Марко Бајовић и Аладин Хадровић, који су успјешно завршили војне академије у иностранству.

Више припадника Војске Црне Горе ванредно је унапријеђено у виши чин због истакнутих заслуга у подршци цивилним институцијама у гашењу пожара, а један број за успјешно извршавање задатака током војне службе.

Захвалнице за дугогодишњу сарадњу уручене су Владином Бироу за односе са јавношћу, Контроли летјења Подгорица и Општини Пљевља.

Данас су у Даниловграду положила заклетву 52 војника по уговору који су почели службу 2. Октобра, а јединице Војске Црне Горе обавиле су дефиле.

Прослави Дана Војске присуствовао је велики број званица из политичког и јавног живота Црне Горе, предсједник Скупштине, Иван Брајовић, више министара из Владе Црне Горе и челника црногорских општина, припадници дипломатског кора и војни аташеи.

Посебан гост на свечаности био је замјеник начелника Штаба Команде здружених снага из Напуља, Вернер Јозеф Хауман (Wернер Јосеф Хауманн).

 

Дан Војске Црне Горе - КАДРОВИ

Обраћање начелника ГШ генерала-пуковника Љубише Јокића поводом Дана Војске Црне Горе