Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković na proslavi Dana Vojske: Iskra slobodarstva vječito je crnogorsko ishodište

Bošković na proslavi Dana Vojske: Iskra slobodarstva vječito je crnogorsko ishodište
Datum objave: 06.10.2017 13:10 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


 

Ministar odbrane Crne Gore, mr Predrag Bošković, poručio je vojnicima i starješinama Vojske Crne Gore na proslavi Dana Vojske u danilovgradskoj kasarni »Milovan Šaranović« da od njih zahtijeva neupitnu odanost prema uniformi koju nose, da im ona bude najveća vrijednost i primarno načelo.

»Služite vjerno svojoj domovini jer, čovjek koji je bez domovine, bez doma je. Zato, trudite se da vrijeme ne ograničavate na ljudsku dimenziju, već na trajnost date riječi i zavjet nezaborava«, istakao je ministar u govoru koji je održao pred jedinicama Vojske Crne Gore.

Ministar je podsjetio na slavnu istoriju crnogorske vojske, od Tuđemilske bitke, iz koje baštinimo ovaj praznik, te podviga kneza Vojislava i njegovih sinova, do Crnojevića i Petrovića, bitaka na Carevom lazu, Martinićima, Krusima, Grahovcu i Vučijem dolu, herojskog Mojkovca i nenadmašnog Lovćena. »Sinovi istih junaka vodili su staze julskog ustanka, Pljevalja i drugih velikih bitaka Drugog svjetskog rata. Priča o njihovim gordim pobjedama nezaobilazan je početak obilaska svjetskog muzeja slobodarstva. Ta se iskra nikada osipala nije – ona je bila vječito crnogorsko ishodište«, naglasio je ministar Bošković.

On je istakao da su crnogorski vojnici vlastite živote pretočili u bisere crnogorske krune, »a svoju snagu u besmrtna krila dvoglavoga orla«, te da su njihova djela kao »gore iz kojih izviru i nadahnjuju rijeke pregalaštva«.

Bošković je podsjetio da je Crna Gora u posljednjoj deceniji donijela dvije presudne odluke - da obnovi nezavisnost i da, članstvom u Alijansi, postane dio odabranih, za stolom jednakih. »Zato ova dva datuma posebno blistaju. Prvi kao vraćanje sebi, a drugi kao povratak na međunarodnu scenu kojoj je Crna Gora vjekovima unazad pripadala«, kazao je ministar, zaključujući da »pred novim iskušenjima koračamo uvjereni da je izbor najboljih, jedina ispravna odluka na putu sigurnosti i daljeg razvoja.«

Načelnik generalštaba Vojske Crne Gore general – pukovnik Ljubiša Jokić se zahvalio oficirima, podoficirima i vojnicima na profesionalizmu, zalaganju i izuzetnom doprinosu u razvoju sposobnosti Vojske Crne Gore, odajući im priznanje za rezultate ostvarene u prethodnom periodu.

»Volite unoformu koju nosite, budite naša snaga, poštujte vaše pretpostavljene i, ako vam nekad bude teško, budite svjesni časti vojnog poziva«, poručio je general.

On je istakao da je crnogorska vojska uvijek bila narodna, iz naroda i za narod. »Ona će to biti i ubuduće, kao dobro organizovana snaga, spremna da značajan dio svojih sposobnosti i kapaciteta izdvoji za misije i zadatke podrške civilnim strukturama, u svim uslovima i u svim nepogodama.«

Načelnik GŠ je ukratko podsjetio na misije Vojske Crne Gore, akcentirajući njenu podršku civilnom sektoru. On je kazao da su u VCG svjesni da predstoje novi izazovi i nakon prijema u članstvo NATO, ali i da VCG podržava i ostale strateške ciljeve državne spoljne politike.

General Jokić je uputio čestitke svim pripadnicima VCG koji svoj praznik slave daleko od svojih kuća, u misijama i operacijama u Avganistanu, Maliju, Zapadnoj Sahari i pred obalama Somalije, dajući svoj doprinos očuvanju globalnog mira i bezbjednosti.

Smotru jedinica Vojske Crne Gore je na današnjoj proslavi u Danilovgradu obavio predsjednik države, Filip Vujanović.

U kasarni u Danilovgradu predstavljeni su novoproizvedeni potporučnici Mladen Galević, Andrijana Strujić, Marko Bajović i Aladin Hadrović, koji su uspješno završili vojne akademije u inostranstvu.

Više pripadnika Vojske Crne Gore vanredno je unaprijeđeno u viši čin zbog istaknutih zasluga u podršci civilnim institucijama u gašenju požara, a jedan broj za uspješno izvršavanje zadataka tokom vojne službe.

Zahvalnice za dugogodišnju saradnju uručene su Vladinom Birou za odnose sa javnošću, Kontroli letjenja Podgorica i Opštini Pljevlja.

Danas su u Danilovgradu položila zakletvu 52 vojnika po ugovoru koji su počeli službu 2. Oktobra, a jedinice Vojske Crne Gore obavile su defile.

Proslavi Dana Vojske prisustvovao je veliki broj zvanica iz političkog i javnog života Crne Gore, predsjednik Skupštine, Ivan Brajović, više ministara iz Vlade Crne Gore i čelnika crnogorskih opština, pripadnici diplomatskog kora i vojni atašei.

Poseban gost na svečanosti bio je zamjenik načelnika Štaba Komande združenih snaga iz Napulja, Verner Jozef Hauman (Werner Josef Haumann).

 

Dan Vojske Crne Gore - KADROVI

Obraćanje načelnika GŠ generala-pukovnika Ljubiše Jokića povodom Dana Vojske Crne Gore