Manja slova Veća slova RSS
>

Brigadni general Daković, v.d. načelnika GŠ VCG: Zajedno ćemo čuvati ugled vojnika i mjesto koje mu u društvu pripada

Brigadni general Daković, v.d. načelnika GŠ VCG: Zajedno ćemo čuvati ugled vojnika i mjesto koje mu u društvu pripada
Datum objave: 17.10.2017 13:53 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


„Želim Vam da budete prvi među jednakima, da Vas prati sreća, odlučnost u donošenju odluka i hrabrost u komandovanju“, kazao je ministar odbrane, mr Predrag Bošković obraćajući se v.d. načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnom generalu Iliji Dakoviću.

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović danas je u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu predao zastavu Vojske Crne Gore generalu Dakoviću, koji je time i zvanično preuzeo dužnost načelnika generalštaba od general-pukovnika Ljubiše Jokića.

„Upravo Vaše znanje, mudrost i hrabrost bili su ono što je nedostajalo u ključnom momentu finalne faze učlanjenja Crne Gore u NATO i neposredno nakon punopravnog članstva. Ali, 5. jun je stvorio nove zadatke i nove obaveze za Vojsku i državu, što radikalno mijenja ulogu i formaciju Vojske Crne Gore, za šta je potrebna nova energija mlađih oficira“, istakao je ministar obraćajući se generalu Jokiću. Bošković je naglasio da se kvalitetno radilo na edukaciji, što je stvorilo cijelu plejadu novih, mladih oficira, dovoljno sposobnih i iskusnih da preuzmu mač od genenerala Jokića, među kojima je i brigadni general Daković.

„Pred nama su novi razvoj i novo dokazivanje Vojske Crne Gore, što je osnovna i ključna misija novog načelnika Vojske Crne Gore“, zaključio je ministar.

V.d. načelnika Generalštaba, general Daković je kazao da mu nova dužnost predstavlja izuzetnu čast.

„Riječ je o obavezi prema onima koji su tu uniformu nosili prije nas, a koji su kroz istoriju ostavili u amanet da u našem vremenu, u skladu sa najvišim principima humanosti, promovišemo Crnu Goru i njene vrijednosti. To je obaveza prema onima koji će tu uniformu od nas naslijediti, da im budemo uzor, kao što su i nama naši preci bili. Jer, mi smo prolazni, a Crna Gora i njena Vojska trajaće vječno“, naglasio je v.d. načelnika GŠ Vojske Crne Gore.

On je istakao da od pripadnika Vojske Crne Gore zahtijevati maksimalnu posvećenost, predanost, entuzijazam, inicijativu, rad i disciplinu, „osobine koje su osnovni uslov za časno nošenje naše uniforme“. „Očekujem od vas da budete još bolji, vještiji, obučeniji, osposobljeniji, kako bismo zajednički mogli da i dalje sačuvamo ugled vojnika i mjesto koje mu u društvu pripada,“ kazao je general Daković, obraćajući se postrojenim jedinicama VCG:

General Jokić je istakao da se nakon 36 godina aktivne vojne službe osjeća potpuno ostvarenim.

„U toku prethodnih devet mjeseci koliko sam proveo na ovoj dužnosti, crnogorska zastava, nakon Ist Rivera, zavijorila se i u Briselu, pri čemu je Vojska Crne Gore pružila značajan doprinos državnim interesima, izvršavajući sve povjerene zadatke na profesionalan način“, kazao je general Jokić. On se zahvalio svima koji su uticali da njegov vojnički put ima sve ono što ga čini srećnim i ostvarenim, kao i na ukazanom povjerenju da bude „prvi vojnik Crne Gore“.

Svom nasljedniku je poručio da mu ostavlja sistem koji mora nastaviti putem unapređenja svojih kapaciteta, uz uvjerenje da će novi načelnik, sa kolegama i saradnicima, uspjeti da realizuje sve što se od njih očekuje.