Manja slova Veća slova RSS
>

Ministarstvo odbrane: Medojević, u pokušaju diskreditacije načelnika GŠ, iz naftalina vadi davno razotkrivene falsifikate

Datum objave: 26.10.2017 19:34 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Poslanik Nebojša Medojević juče je u Parlamentu iz naftalina izvukao priču koju je Ministarstvo odbrane smatralo odavno zatvorenom.

Medojević je pokušao da diskredituje načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnog generala Iliju Dakovića, nazivajući ga američkim špijunom i ponavljanjem tvrdnje da je Daković autor “dokumenta”, koji je datiran na 16. jul 2015. godine.

Ministarstvo odbrane ponavlja da je opsežnom višemjesečnom istragom, uz pomoć nadležnih službi iz zemlje i inostranstva, neupitno utvrđeno da je riječ o potpunom falsifikatu, te da brigadni general Daković nema nikakve veze sa mejlom upućenom bivšoj ministarki.

Istraga je pokazala da je Dakovićev računar u Briselu hakovan u novembru 2015. godine, neposredno prije nego što će Crna Gora, 2. decembra iste godine dobiti pozivnicu za članstvo u NATO. Hakovanje je odrađeno preko mejlom poslatih sadržaja sa adrese koja je poznata Ministarstvu odbrane, a imalo je za cilj zloupotrebu memoranduma, Dakovićevog potpisa i pečata Odbrambeno-vojnog dijela Misije Crne Gore pri NATO.

Pomenuti falsifikat datovan je, očigledno radi uvjerljivosti, na 16. jul 2015. godine, da bi se u u javnost plasirao 24. januara naredne, 2016. godine, preko portala International Policy Digest (www.intpolicydigest.org), odnosno sa bloga izvjesnog Jona Todeskua (Ion Todescu). Sjedište, centralna redakcija portala je, kako se navodi na sajtu, u američkom gradiću Tapahanoku (Tappahannock), savezna država Virdžinija. Ovo pokazuje da neki ovdašnji mediji zdušno prate rad portala iz Tapahanoka, kao i pomenutog Todeskua, budući da su falsifikat dokumenta i tekst Todeskua prenijeli istoga dana.

Ministarstvo odbrane je reagovalo već narednog dana, 25. januara 2016. godine, jasno navodeći da je utvrđeno da je riječ o falsifikatu.

Daković je imenovan za savjetnika u Misiji početkom jula 2015. godine, a u misiju je pošao par dana prije datuma koji je naveden u falsifikovanom dokumentu.

Zaključujemo da se ovaj “dokument” bizarnog sadržaja, može smjestiti samo u buduće anale bolesne političke mašte, kojom se naivno pokušavaju konstruisati i(li) promijeniti pravci zvanične politike jedne države. U cilju diskreditacije tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, zloupotrijebljeno je ime, kako generala Dakovića, tako i tadašnje ministarke odbrane.

Poslanik Medojević, očigledno, računa na nečije kratko pamćenje, ili ga, kao i uvijek uostalom, istina uopšte ne interesuje.

Što se generala Dakovića tiče, Ministarstvo odbrane i Savjet za odbranu i bezbjednost su u potpunosti uvjereni u njegove visoke profesionalne i ljudske kvalitete.