Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković na sastanku NAC: Crna Gora će predano raditi na realizaciji ključnih zadataka Alijanse

Bošković na sastanku NAC: Crna Gora će predano raditi na realizaciji ključnih zadataka Alijanse
Datum objave: 08.11.2017 14:54 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane mr Predrag Bošković učestvuje na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) na nivou ministara odbrane NATO zemalja, koji se danas i sjutra održava u Briselu. 

Bošković je naglasio da će Crna Gora, kao nova članica, predano raditi na realizaciji ključnih zadataka Alijanse, u cilju efikasnog odgovora na savremene bezbjednosne izazove i prijetnje. On je kazao da naša zemlja aktivno doprinosi očuvanju globalnog mira i bezbjednosti kroz angažovanje u međunarodnim misijama i operacijama, te istakao da će Crna Gora nastaviti intenzivne aktivnosti na integrisanju nacionalnog sistema odbrane u sistem kolektivne bezbjednosti Alijanse. Ministar je naglasio da naša zemlja snažno podržava aspiracije zemalja regiona kada je riječ o članstvu u NATO, uz puni doprinos regionalnom miru i stabilnosti, kao jednom od prioriteta u budućem periodu. 

Ministri odbrane NATO članica analizirali su do sada ostvarene rezultate na polju implementacije odluka sa Samita u Varšavi. U kontekstu aktuelne bezbjednosne situacije i spremnosti Alijanse da adekvatno odgovori na savremene prijetnje, ministri su razmijenili mišljenja o aktivnostima na planu dalje borbe protiv terorizma i ostalih prijetnji koje utiču na bezbjednost transatlantske zajednice. U cilju unapređenja uloge Alijanse u suočavanju sa savremenim bezbjednosnim izazovima, istaknut je značaj preventivnog djelovanja na potencijalne prijetnje koje dolaze sa teritorija van granica NATO. Takođe, naglašeno je da Alijansa mora odlučno pristupiti jačanju efikasnosti u odgovoru na sajber i hibridne prijetnje. 

Na marginama sastanka, ministar Bošković susreo se sa novoimenovanim ministrom odbrane Velike Britanije Gevinom Vilijamsonom. Ministri su razgovarali o saradnji dvije zemlje u oblasti odbrane. 

mod