Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković: Vojni poziv je izuzetno častan i zahtjevan, namijenjen onima koji su spremni na značajna odricanja

Bošković: Vojni poziv je izuzetno častan i zahtjevan, namijenjen onima koji su spremni na značajna odricanja
Datum objave: 08.12.2017 09:19 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


“Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore žele da mladima, pogotovo onima koji na proljeće završavaju srednju školu, ukažu na prednosti vojnog poziva, koji se po mnogo čemu izdvaja od ostalih zanimanja. To je izuzetno častan i zahtjevan poziv, za ljude posebnog kova, koji su spremni na posebna i značajna odricanja”, kazao je ministar odbrane, mr Predrag Bošković, tokom manifestacije “Budi dio nas” kojom su sinoć, u cilju promocije vojnog poziva, u TC “Delta City” u Podgorici, organizovali Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore .

Bošković je sve zainteresovane građane pozvao da posjete objekte u kojima su smještene jedinice Vojske Crne Gore, te da se lično uvjere da su njeni pripadnici na nivou svojih kolega u najsposobnijim vojskama današnjice.

“Želimo da prikažemo što je Vojska Crne Gore i kako obavlja svoje misije, prije svega u miru. Vojska Crne Gore je na nivou najsposobnijih vojski, upravo u onim segmentima u kojima imamo tradiciju, ali i onima za koje u današnje vrijeme postoji potreba, budući da je naša zemlja, kao članica NATO, postala dio globalnog sistema bezbjednosti”, naglasio je ministar odbrane.

On je kazao da prezentiranjem mogućnosti naše Vojske, ne govorimo samo o pozivu vojnika po ugovoru, za koje se skoro svake godine objavljuje konkurs za prijem, u cilju podmlađivanja kadra i popunjavanja brojnog stanja. “Poziv oficira je takođe veoma privlačan. Ministarstvo odbrane izdvaja značajna sredstva za školovanje kadeta na vojnim akademijama u inostranstvu, ali i za studiranje na našim civilnim fakultetima, za stručna zanimanja za koja postoji potreba u Vojsci,” precizirao je Bošković. On je podsjetio da je odbrana zemlje svakako jedna od misija vojnog poziva, ali da ne postoje samo ratne opasnosti, već i vanredne situacije i elementarne nepogode, u kojima je pomoć vojske nezaobilazna i nephodna.

Građani su sinoć u “Delti” mogli da obiđu pultove na kojima su imali priliku da se informišu o osobinama i prednostima vojnog poziva, o mogućnostima zapošljavanja u Vojsci Crne Gore, ali i o projektima kojima Ministarstvo i Vojska afirmišu vojni poziv.

U razgovoru sa predstavnicima Ministarstva i Vojske Crne Gore, posjetioci su mogli da saznaju pojedinosti o mogućnostima obrazovanja na uglednim vojnim akademijama u inostranstvu, stipendiranja na civilnim fakultetima u zemlji, o konceptu dobrovoljnog služenja vojnog roka, te projektima namijenjenim mladima, kao što je Ljetnji vojni kamp.

Bio je izložen i dio opreme kojom raspolaže Vojska Crne Gore, poput detektora za metal, drona, uređaja za daljinsko aktiviranje ili opreme za diverzante.

Pripadnici Vojske Crne Gore prikazali su za posjetioce i dio alpinističkih i borilačkih vještina kojima vladaju.