Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић: Више него успјешна година

Бошковић: Више него успјешна година
Датум објаве: 25.12.2017 14:24 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


„Ова година била је више него успјешна за Министарство одбране. Имамо Војску на коју можемо бити поносни“, казао је министар одбране, мр Предраг Бошковић током данашњег радног доручка који је са представницима медија организован у касарни „Милован Шарановић“ у Даниловграду.

Он је истакао да је Војска Црне Горе поново постала институција којој се вјерује, о чему најбоље говоре задња истразивања јавног мњења или конкурси за пријем нових војника на које се јавља вишеструко више кандидата од потребног броја.

Бошковић је у разговору са новинарима прецизирао да је Министарство одбране за 2017. дефинисало неколико приоритетних циљева међу којима неки нијесу ограничени годишњим календаром.

„То су наставак интеграција у Сјеверноатлантски савез, доношење нове Формације Војске Црне Горе, модернизација Војске Црне Горе, те стварање бољих социјалних услова за запослене у Министарству одбране и припаднике Војске,“ казао је министар.

Бошковић је подсјетио да је за остварење свих поменутих циљева било неопходно доношење адекватног правног оквира који је утемељен новим или допуном постојећих закона - о одбрани, о употреби јединица у иностраним мисијама те најважнијег, Закона о Војсци, који је усвојен у јулу, а који је обезбиједио доношење нове Формације ВЦГ.

Осврћући се потом детаљније на сваки од поменутих сегмената, Бошковић је подсјетио да је Црна Гора 5. јуна постала пуноправна чланица Алијансе, а да је нова Формација, која захтијева модерну и флексибилну организацију по моделу пирамиде, ступила на снагу почетком овог мјесеца.

Бошковић је истакао да Војска Црне Горе не заостаје за савременим армијама свијета, али да ће се посебан фокус у будућности ставити на развој капацитета за које у нашој земљи постоје потреба и традиција, те да се неће развијати системи неодрживи са аспекта мале државе.

Он је посебну пажњу посветио планираној набавци три вишенамјенска хеликотера који ће, како је додао, више бити опредијељени цивилним потребама и интересима, попут ванредних или хитних ситуацијама, медицинске евакуације или гашења пожара. Са војног аспекта, хеликоптери ће остваривати и надзор и контролу црногорске територије. Ријеч је о хеликоптерима Белл, који највише одговарају црногорској конфигурацији терена, а какве већ као старију верзију посједује Министарство унутрашњих послова.

Бошковић је прецизирао да се хеликоптери купују из будзета МО у наредних 5 година, а да се у јануару очекује потписивање уговора са Канадском државном агенцијом за промоцију извоза. „За хеликоптере се морају обезбиједити и одговарајуће стајанке на аеродрому на Голубовцима“, нагласио је Бошковић.

Министар је најавио и набавку шест лакооклопних возила који ће бити обезбијеђени донацијом СР Њемачке, као и набавку радара за војне намјене. „У току је израда студије гдје ће радар бити лоциран, као и да ли ће бити средњег или дугог домета. Заштиту ваздушног простора наше земље обезбиједиће савезнице, Грчка и Италија, као што то раде за Албанију.“

Бошковић је истакао да социјални статус упослених не чине само примања која су за војна лица, осим Хрватске, убједљиво највиша у региону.

„Настојаћемо да унаприједимо стандард запослених у Министарству и Војсци кроз рјешавање горућих стамбених питања“, казао је министар. Он је навео да су за наредну годину опредијељена средства да се на земљишту које је у власништву државе, прво уради стамбена зграда у 
Даниловграду, будући да је тамо највећа касарна у Црној Гори, док се за 2018 планира израда пројектне документације а за 2019 годину планира почетак изградње стамбене зграде за потребе Министарства и Војске у Подгорици, у Загоричу. 

Бошковић је истакао да је позив војника све атрактивнији за младе људе. „Ове године су 52 нова војника ушла у систем. Недавно је завршен конкурс за пријем нових 55 војника по уговору. Очекујемо да ће и они средином јануара ступити у војску. Због несразмјере броја официра и подофицира, било је неопходно подмлађивање кадра у Војсци Црне Горе, тако да ће 87 официра и подофицира ВЦГ по новом Закону бити пензионисано са 31.12.2017“, казао је министар.

Он је истакао да је за наредну годину буџетом предвиђено 53 милиона еура за сектор одбране.

Са министром Бошковићем на радном доручку су били и државни секретар Слободан Филиповић, в.д. начелника Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Илија Даковић, секретар Министарства, Нада Улићевић, те генерални директори директората за политику одбране, материјалне ресурсе и за људске ресурсе, Ивица Ивановић, Алма Љуљанај и Михаило Волков.