Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Капетан фрегате Веско Томановић нови командант Морнарице Војске Црне Горе

Капетан фрегате Веско Томановић нови командант Морнарице Војске Црне Горе
Датум објаве: 25.01.2018 16:18 | Аутор: ВЦГ

Испис Штампај страницу


На школском броду „Јадран“ данас је извршена свечана церемонија примопредаје дужности команданта Морнарице Војске Црне Горе. Досадашњи замјеник команданта Морнарице ВЦГ капетан фрегате Веско Томановић преузео је дужност од капетана бојног брода Дарка Вуковића.

Вршилац дужности начелника Генералштаба, бригадни генерал Илија Даковић, захвалио је досадашњем команданту Морнарице на максимално посвећеном и професионалном приступу обављању дужности и обавезао будућег команданта да посао обавља у складу са Уставом и законом. Генерал Даковић је истакао да су пред Морнарицом изузетно значајни задаци, али да њени припадници имају  способности и знања да одговоре овим изазовима.

„Учешћа у међународним мисијама и вјежбама потврђују посвећеност очувању свјетског мира, чему свједоче и признања са свих међународних адреса. Ангажовање приликом гашења пожара у љетњим мјесецима претходне године, показало је да су сви припадници МВЦГ у потпуности посвећени добробити црногорског друштва и њених грађана. Доказана је њихова спремност да ризикујући свој живот, помогну црногорским грађанима у невољи“, истакао је генерал Даковић.

Капетан фрегате Томановић је захвалио досадашњем команданту на часном и одговорном извршавању дужности, те обећао да ће уложити значајне напоре како би реализовали све започете процесе реформи у МВЦГ и испунили будуће циљеве у планираном року. Нагласио је да ће комплетан састав Морнарице бити посвећен унапријеђењу стања у јединици.

„Уз добру процјену расположивих буџетских средстава, тренутних и планираних људских потенцијала и снага, морамо развијати нове способности и одрживе капацитете који ће у сваком тренутку бити спремни да заштите интересе у црногорском дијелу Јадрана, у зони епиконтиненталног појаса, као и да одговоре нашим обавезама према савезницима у домену поморске сигурности“, закључио је капетан фрегате Томановић.

Један од тежишних задатака Морнарице Војске Црне Горе у наредном периоду представља набавка и стављање у употребу радара за надзор и контролу мора, те конверзија ракетних топовњача у патролне бродове.