Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одржана сједница Савјета за одбрану и безбједност

Одржана сједница Савјета за одбрану и безбједност
Датум објаве: 02.02.2018 12:53 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Данас је у Подгорици одржања сједница Савјета за одбрану и безбједност уз предсједавање Предсједника Црне Горе Филипа Вујановића и учешће чланова Савјета предсједника Скупштине Ивана Брајовића и предсједника Владе Душка Марковића.

На сједници Савјета су, по позиву, учествовали министар одбране Предраг Бошковић, министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић и вршилац дужности начелника Генералштаба Војске Црне Горе бригадни генерал Илија Даковић.

Након разматрања усвојен је Извјештај о учешћу припадника Војске Црне Горе на медјународним вјежбама у 2017 години уз афирмацију значаја и вриједности овог учешћа. Констатовано је да се на овим медјународним војним вјежбама унапређивала способност и развијало повјерење медју чланицама НАТО-а, партнерским државама као и државама региона. Размотрен је предлог и усвојена Одлука о учешћу припадника Војске Црне Горе на медјународним вјежбама у 2018. години уз оцјену њиховог значаја за даљи развој способности и искуства Војске Црне Горе. Предвидјено је учешће јединица ранга вода или вишег ранга на шест вјежби.

Савјет је утврдио предлог Одлуке о упућивању припадника Војске Црне Горе у медјународну мисију “Одлучна подршка”(“Ресолуте Суппорт”) у Авганистан уз учешће до 40 припадника Војске Црне Горе уз могућност ротације. Овим се наставља учешће припадника Војске Црне Горе у овој неборбеној и савјетничкој мисији кроз обављање дужности штабних официра и подофицира у штабовима мисије и заштите савезничких тимова за обуку, савјетовање и помоћ Авганистанским националним снагама безбједности. Утврдјен је и предлог Одлуке о учешћу припадника Војске Црне Горе у мисији КФОР (“Косово Форце”) у Републици Косово уз ангажовање два штабна официра од којих ће један бити распоређен у Команди мисије у Приштини а други у Регионалној команди мисије у Скопљу. Предлози ових одлука биће достављени Скупштини Црне Горе ради доношења коначне одлуке.

Савјет је размотрио и друга питања из своје надлежности.