Manja slova Veća slova RSS
>

Filipović na otvaranju 11. REACT-a: Značajan doprinos NVO sektora u crnogorskim NATO integracijama

Filipović na otvaranju 11. REACT-a: Značajan doprinos NVO sektora u crnogorskim NATO integracijama
Datum objave: 03.09.2018 19:00 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Slobodan Filipović kazao je na današnjem otvaranju 11. Regionalnog evroatlantskog kampa REACT, koji se od 3. do 8. septembra održava u Gusinju, da su neki predstavnici nevladinog sektora, kao što je ALFA Centar, značajno podstakli procese crnogorskih evroatlantskih integracija.


„Iza članstva Crne Gore u NATO stoji dugi proces sveobuhvatnih reformi odbrambenog sektora, prilagođavanja nacionalnog sistema NATO vrijednostima, te dostizanja standarda Alijanse. Taj proces su značajno podstakli i neki predstavnici nevladinog sektora, stimulišući debate o prednostima članstva Crne Gore u NATO i otvarajući dijaloge o razlozima iz kojih naša zemlja treba da se pridruži Alijansi“, istakao je Filipović. 

On je kazao da je ovaj kamp tradicionalno prilika da se čuju i ukrste različita mišljenja i, uz konstruktivnu debatu, razmijene iskustva i stavovi o spoljnopolitičkoj poziciji naše države.

Filipović je podvukao da je format REACT-a promijenjen od kada je Crna Gora formalizovala svoj evroatlantski put, ali da je cilj aktivnosti ostao isti - da mladi ljudi, uz eminentne predavače iz različitih političkih i profesionalnih miljea, osnaže svoju društvenu odgovornost i intenzivnije razmišljaju o savremenim političkim, društvenim, ekonomskim, kulturološkim i sociološkim fenomenima.

„Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore uvijek će izaći u susret i pružiti maksimalnu podršku aktivnostima koje za cilj imaju promovisanje ideja koje bi trebalo da budu usađene u temelje savremenog demokratskog društva“, zaključio je Filipović.