Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Пристан: Заједничка обука ронилаца морнарица САД и ВЦГ

Пристан: Заједничка обука ронилаца морнарица САД и ВЦГ
Датум објаве: 21.09.2018 18:16 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Ронилачки тим Морнарице Сједињених Америчких Држава из састава Морнаричке јединице за експериментално роњење (Навy Еxпериментал Дивинг Унит – НЕДУ) из Панама Ситија, Флорида, боравили су у Црној Гори од 12. до 21. септембра, гдје су реализовали тренинг изградње капацитета са припадницима ЕОД тима Поморског одреда Морнарице Војске Црне Горе.

Тренинг је финансиран од стране Команде америчких снага за Европу (УСЕУЦОМ), под вођством Центра за подводно хуманитарно разминирање Министарства одбране Сједињених Америчких Држава (Хуманитариан Мине Ацтион - ХМА Програм).

“Програм за Хуманитарно уклањање неексплодираних убојних средстава из ратних дешавања Министарства одбране САД, изузетно је важан за стратегију Владе САД за успостављање сарадње у области безбједности. Реализација оваквих активности не само да унапређује ниво безбједности црногорских грађана и туриста, већ значајно проширује опције и могућности за унапређење сарадње наше двије државе”, истакао је програмски менаџер Програма за Хуманитарно уклањање неексплодираних убојних средстава Министарства одбране САД, Бил Гро (Билл Грау).

Поморски одред МВЦГ учествује са ЕОД компонентом, пловним средствима "Ентерприсе" и брзим чамцем "Валијант", медицинским особљем и логистичким елементима. Циљ овогодишње обуке је оспособљавање припадника Поморског одреда на задацима ронилачке медицине, значају дијагностификовања и третирања обољења и сметњи проузрокованих роњењем, као и повреда које могу настати приликом извођења активности роњења.

Активност је највећим дијелом реализована на војном објекту Пристан уз теоријску и практичну обуку са роњењима, уз супозиције спашавања ронилачког парњака под водом и на површини, рад медицинског састава, те вјежбе ЦАСЕВАЦ, морским путем, у координацији са болницом у Мељинама.

Командант Поморског одреда МВЦГ, капетан корвете Зоран Самарџић је нагласио да је дугогодишња сарадња Поморског одреда са Морнарицом САД изузетно унаприједила капацитете Морнарице ВЦГ у области подводног разминирања.

„Од 2012. године Центар за подводно хуманитарно разминирање Министарства одбране Сједињених Америчких Држава је донирао више од милион америчких долара опреме и средстава Морнарици ВЦГ, не рачунајући тренинге, обуке и вјежбе које заједнички реализујемо. То је довело до значајног унапређења наших капацитета, те безбједнијег мора и подморја Црне Горе, посебно у акваторији Боке Которске“, нагласио је капетан корвете Самарџић.

Командир америчког ронилачког састава, капетан фрегате Бредли Хики (Брадлеy Хицкеy) је истакао да су припадници двију морнарица изградили изузетан однос током двонедјељне обуке.

„Овдје смо дошли као војне колеге, а одавде одлазимо као пријатељи“, закључио је капетан фрегате Хики.


мод