Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Баку: Бошковић са азербејџанским колегом, генерал-пуковником Закиром Хасановим

Баку: Бошковић са азербејџанским колегом, генерал-пуковником Закиром Хасановим
Датум објаве: 24.09.2018 17:27 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране, мр Предраг Бошковић састао се данас у Бакуу са министром одбране Републике Азербејџан, генерал-пуковником Закиром Хасановим (Закир Хасанов).


Бошковић је подвукао спремност Црне Горе за успостављање сарадње са Азербејџаном, посебно на плану војне индустрије, наглашавајући да одбрамбена сарадња треба да прати свеукупне односе двије земље које карактерише интензиван политички дијалог и висок степен разумијевања. Он је истакао подршку Црне Горе територијалном интегритету и суверенитету Азербејџана у складу са резолуцијом Уједињених нација, изражавајући очекивање мирног рјешења сукоба у региону Нагорно-Карабаха у оквиру Минск преговарачког процеса. 

Генерал-пуковник Закиров је казао да су односи двије државе утемељени на пријатељству и успјешној економској сарадњи. Он је честитао Црној Гори на реализацији спољно-политичких приоритета чланством у НАТО, као и на напретку на путу европских интеграција.

Саговорници су закључили да је сарадња Црне Горе и Азербејџана садржајна и квалитетна, те изразили увјерење да ће се она интензивирати у наредном периоду и на пољу одбране.
Бошковић се захвалио на позиву да присуствује 3. Интернационалној одбрамбеној изложби „АДЕX 2018“ која се од 25. до 27. септембра одржава у Бакуу, а која окупља велики број свјетских излагача, лидера у области војне индустрије. Ријеч је о јединственој платформи за успостављање и јачање сарадње у области војне индустрије.

Делегација Министарства одбране на челу са Бошковићем обишла је јутрос Алеју Мученика (Аллеy оф Мартyрс), меморијални споменик посвећен азербејџанским жртвама палим 1918. и 1990. године, као и Почасни конзулат Црне Горе у Бакуу, гдје их је дочекао почасни конзул Вугар Алијев. 

Црногорска делегација се састаје са представницима више излагача на изложби „АДЕX 2018“. Том приликом разговара се о потенцијалној сарадњи у оквиру приоритетних активности Министарства одбране и Војске Црне Горе на пољу модернизације расположивих капацитета Војске Црне Горе.

мод