Manja slova Veća slova RSS
>

Baku: Bošković sa azerbejdžanskim kolegom, general-pukovnikom Zakirom Hasanovim

Baku: Bošković sa azerbejdžanskim kolegom, general-pukovnikom Zakirom Hasanovim
Datum objave: 24.09.2018 17:27 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane, mr Predrag Bošković sastao se danas u Bakuu sa ministrom odbrane Republike Azerbejdžan, general-pukovnikom Zakirom Hasanovim (Zakir Hasanov).


Bošković je podvukao spremnost Crne Gore za uspostavljanje saradnje sa Azerbejdžanom, posebno na planu vojne industrije, naglašavajući da odbrambena saradnja treba da prati sveukupne odnose dvije zemlje koje karakteriše intenzivan politički dijalog i visok stepen razumijevanja. On je istakao podršku Crne Gore teritorijalnom integritetu i suverenitetu Azerbejdžana u skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija, izražavajući očekivanje mirnog rješenja sukoba u regionu Nagorno-Karabaha u okviru Minsk pregovaračkog procesa. 

General-pukovnik Zakirov je kazao da su odnosi dvije države utemeljeni na prijateljstvu i uspješnoj ekonomskoj saradnji. On je čestitao Crnoj Gori na realizaciji spoljno-političkih prioriteta članstvom u NATO, kao i na napretku na putu evropskih integracija.

Sagovornici su zaključili da je saradnja Crne Gore i Azerbejdžana sadržajna i kvalitetna, te izrazili uvjerenje da će se ona intenzivirati u narednom periodu i na polju odbrane.
Bošković se zahvalio na pozivu da prisustvuje 3. Internacionalnoj odbrambenoj izložbi „ADEX 2018“ koja se od 25. do 27. septembra održava u Bakuu, a koja okuplja veliki broj svjetskih izlagača, lidera u oblasti vojne industrije. Riječ je o jedinstvenoj platformi za uspostavljanje i jačanje saradnje u oblasti vojne industrije.

Delegacija Ministarstva odbrane na čelu sa Boškovićem obišla je jutros Aleju Mučenika (Alley of Martyrs), memorijalni spomenik posvećen azerbejdžanskim žrtvama palim 1918. i 1990. godine, kao i Počasni konzulat Crne Gore u Bakuu, gdje ih je dočekao počasni konzul Vugar Alijev. 

Crnogorska delegacija se sastaje sa predstavnicima više izlagača na izložbi „ADEX 2018“. Tom prilikom razgovara se o potencijalnoj saradnji u okviru prioritetnih aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore na polju modernizacije raspoloživih kapaciteta Vojske Crne Gore.

mod