Manja slova Veća slova RSS
>

Načelnik GŠ VCG, brigadni general Dakić, na Vojnom komitetu NATO u Varšavi

Načelnik GŠ VCG, brigadni general Dakić, na Vojnom komitetu NATO u Varšavi
Datum objave: 29.09.2018 18:36 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić danas učestvuje na sjednici NATO Vojnog komiteta, najvišeg vojnog tijela Alijanse, koja se održava ove godine u Varšavi.


Konferenciju u Varšavi otvorio je ministar odbrane Republike Poljske, Mariuš Blaščak, koji je istakao važnost NATO prilagođavanja na nove izazove.

Glavne teme konferencije bile su operacije, misije i aktivnosti koje NATO sprovodi u svojoj zoni odgovornosti, povećanje saradnje sa ostalim međunarodnim organizacijama, modernizacija NATO, kao i izrada nove strategije.

General Dakić je imao izlaganje na sesiji koja je posvećena sveukupnoj situaciji u NATO vođenim misijama i operacijama. On je na konferenciji upoznao prisutne sa kontribucijom Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama i istakao da će Crna Gora nastaviti odgovorno da se odnosi po ovom pitanju, u skladu sa svojim obavezama i mogućnostima.

 Napomenuto je da Crna Gora na tom planu kontinuirano pojačava svoje prisustvo od 2015. godine i da će se taj trend nastaviti slan-jem dva pripadnika VCG za štabne oficire u misiji KFOR. On je istakao da Crna 
Gora cijeni napore NATO misije na Kosovu u cilju održavanja stabilnosti i bezbjednosti Zapadnog Balkana.

Data je puna podrška svih načelnika Generalštabova misiji u Avganistanu, kao i uspostavljanju nove misije u Iraku.

Na sastanku koji je organizovao načelnik Generalštaba Kanade, razgovarano je o eFP borbenoj grupi, gdje je ova zemlja okvirna nacija. Tom prilikom dogovoreni su detalji zajedničkog angažovan-ja jedinica u okviru eFP borbene grupe koja će biti raspoređena u Letoniji.

Načelnici generalštabova izabraće novog generalnog direktora Međunarodnog vojnog štaba (DG IMS), koji će preuzeti ovu značajnu poziciju sljedećeg ljeta.

mod