Manja slova Veća slova RSS
>

Brisel, sastanak NAC: Bošković na sesiji posvećenoj NATO politici odbrane i odvraćanja

Brisel, sastanak NAC: Bošković na sesiji posvećenoj NATO politici odbrane i odvraćanja
Datum objave: 04.10.2018 16:30 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane mr Predrag Bošković učestvovao je danas, tokom sastanka Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) na nivou ministara odbrane NATO zemalja, koji se održava u Briselu, na sesiji posvećenoj NATO politici odbrane i odvraćanja.

 
Ministri odbrane potvrdili su da će nastojanja u očuvanju mira, stabilnosti i bezbjednosti u cijelom evroatlantskom području ostati prioritet i u narednom periodu. Alijansa predstavlja temelj jake kolektivne odbrane i nastaviće efikasno da ispunjava ključne zadatke definisane Strateškim konceptom, istovremeno se prilagođavajući promjenama koje sobom novi bezbjednosni kontekst. Saveznice su se obavezale da će se dati snažan doprinos kako bi se transformacija NATO komandne strukture odvijala planiranom dinamikom, a u periodu koji slijedi razmatraće se raspoređivanje vojnog personala na pozicije predviđene adaptiranom komandnom strukturom. Alijansa će ostati čvrsto posvećena zaštiti i odbrani teritorija svih saveznica u skladu sa članom 5 Vašingtonskog ugovora, a kao sredstvo za prevenciju konflikata, ključan je koncept odbrane i odvraćanja koji će se i u narednom periodu bazirati na odgovarajućoj kombinaciji nuklearnih i konvencionalnih kapaciteta.

Tokom sastanka, naglašeno je da EU ostaje važan partner NATO, a da je u proteklom periodu postignut značajan napredak u oblasti saradnje dvije organizacije. Takođe, pozdravljena je posvećenost NATO i EU unapređenju vojne mobilnosti, kao i težnja za produbljivanjem saradnje u skladu sa zaključcima Evropskog savjeta iz juna 2018. godine.

Ministar je pozdravio napore na implementaciji nove NATO komandne strukture, s obzirom da na taj način NATO dokazuje sposobnost kontinuiranog prilagođavanja strukture i načina funkcionisanja u skladu sa savremenim bezbjednosnim izazovima. U tom kontekstu, istakao je da će Crna Gora nastaviti da razmatra pozicije u okviru komandne strukture koje bi njeni pripadnici mogli popuniti u predstojećem periodu. Ministar je istakao važnost implementacije mjera predviđenih novom Zajedničkom deklaracijom NATO i Evropske Unije, uzimajući u obzir značaj saradnje dvije organizacije, sa fokusom na njihovu komplementarnost i potrebu razvoja odbrambenih kapaciteta koji se neće međusobno preklapati.