Manja slova Veća slova RSS
>

U Budvi održana Konferencija načelnika GŠ zemalja Američko-Jadranske povelje

U Budvi održana Konferencija načelnika GŠ zemalja Američko-Jadranske povelje
Datum objave: 04.10.2018 15:53 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Države članice Američko-Jadranske povelje (A5) ostaju u potpunosti posvećene izgradnji dobrosusjedskih odnosa i zajedničkom učešću u izgradnji mira i bezbjednosti u regionu, zaključeno je na današnjoj 22. Konferenciji načelnika generalštabova A-5, u hotelu Splendid, u Budvi.


Na otvaranju Konferencije, koja se održala u okviru ovogodišnjeg, crnogorskog predsjedavanja Poveljom, potpredsjednik Vlade Zoran Pažin je naglasio da je ključ regionalne stabilnosti i dugoročnog mira u integracijama zemalja regiona u moderna evropska društva. On je istakao da je Crna Gora snažno posvećena jačanju dobrosusjedske saradnje i regionalne stabilnosti. “Jedino udruživanjem potencijala i kapaciteta, zemlje ovog regiona mogu se uspješno suočiti sa podjelama iz prošlosti, kao i sa bezbjednosnim izazovima budućnosti”, rekao je Pažin.

Tom prilikom, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić naglasio je njen značaj, istačući da je A-5 inicijativa donijela brojne benefite Vojsci Crne Gore. 

“Od neprocjenjive je važnosti dostizanje interoperabilnosti i razvoja sposobnosti, kao i uspostavljanje međusobnog razumijevanja i povjerenja među državama članicama", naglasio je general Dakić.

Zamjenik komandanta Komande američkih snaga za Evropu, general-potpukovnik Stefen Tviti je kazao da će ta Komanda ostati u potpunosti posvećena bezbjednosti i stabilnosti Jugoistoične Evrope. On je izrazio zadovoljstvo što učestvuje u radu Konferencije, kao i što će prisustvovati na sjutrašnjoj proslavi Dana Vojske na Cetinju. 
 
Na Konferenciji je zaključeno da je članstvo u NATO glavni cilj Povelje, te da članice snažno podržavaju NATO politiku otvorenih vrata i pozdravljaju dogovor između Makedonije i Grčke koji će omogućiti Makedoniji da otvori proces priduživanja Alijansi. 

Ocijenjeno je da je od suštinske važnosti pronalaženje mogućnosti da članice Povelje zajedničkim djelovanjem doprinesu glavnim ciljevima NATO u oblasti međunarodne bezbjednosti i stabilnosti, te prevenciji konflikta. Načelnici GŠ zemalja A-5 su iskazali potpunu posvećenost izgradnji dugoročnog mira i stabilnosti u Avganistanu, kroz učešće u misiji "Resolute Support".

U zajedničkoj izjavi naglašeno je da su zaključci i odluke Briselskog samita od izuzetne važnosti za odgovor novim bezbjednosnim izazovima, uključujući prijetnje od strane državnih i ne-državnih aktera, vojnih snaga i terorista, kao i sajber i hibridnih napada. Potpisnici izjave su istakli da je neophodno produbiti saradnju na polju organizacije i održavanja zajedničkih vojnih obuka i vježbi, kako bi bio dostignut veći stepen interoperabilnosti među oružanim snagama država članica.

mod