Manja slova Veća slova RSS
>

Ivanović na sastanku SEDM Inicijative: Crna Gora ostaje posvećena jačanju odbrambene saradnje

Ivanović na sastanku SEDM Inicijative: Crna Gora ostaje posvećena jačanju odbrambene saradnje
Datum objave: 11.10.2018 14:11 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, mr Ivica Ivanović, u ime ministra mr Predraga Boškovića, učestvovao je na Sastanku ministara odbrane Jugoistočne Evrope koji se u okviru Inicijative ministara odbrane jugoistočne Evrope (SEDM) održava u Beogradu.


Na sastanku, čiji je domaćin ministar odbrane Republike Srbije, Aleksandar Vulin, raspravljalo se o daljem funkcionisanju ove Inicijative, sa akcentom na proaktivno djelovanje na postojeće izazove, rizike i prijetnje. 
 
Ivanović je istakao da Crna Gora ostaje posvećena jačanju odbrambene saradnje sa zemljama regiona. On je kazao da članstvo Crne Gore u najmoćnijem političko-vojnom savezu doprinosi stabilnosti regiona Jugoistočne Evrope, te da će naša zemlja podržavati politiku otvorenih vrata prema svim zemljama aspirantima za članstvo u NATO. 
 
Ivanović je naglasio potrebu bliske saradnje po pitanju migracionih talasa. On je kazao i da će Crna Gora, u skladu sa svojim sposobnostima, doprinijeti međunarodnim naporima da se poštuju principi zaštite izbjeglica i migranata, posebno u izgradnji uslova za održiv rast i razvoj zemalja iz kojih migranti dolaze.

Direktor je izrazio podršku realizaciji SEDM projekta Izgradnje integriteta. Govoreći o projektu Žensko liderstvo u sistemu odbrane, on je istakao da Crna Gora prepoznaje značaj promocije jednakih mogućnosti, te da Ministarstvo odbrane Crne Gore posebnu pažnju poklanja ulozi žena u bezbjednosnom sektoru, uz sprovođenje politike rodne ravnopravnosti.

SEDM inicijativom trenutno predsjedava Republika Grčka, a u radu učestvuju Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Gruzija, Grčka, Italija, Crne Gora, Rumunija, Srbija, Slovenija, Makedonija, Turska, Ukrajina, SAD i Moldavija.