Manja slova Veća slova RSS
>

Dio pripadnika VCG otputovao na vježbu TRIDENT JUNCTURE 18

Dio pripadnika VCG otputovao na vježbu TRIDENT JUNCTURE 18
Datum objave: 18.10.2018 14:52 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Dio pripadnika VCG predvođen kapetanom Dankom Kovačevićem otputovao je za Norvešku na NATO vježbu TRIDENT JUNCTURE 18. Ostali pripadnici kontingenta VCG polaze tokom naredne sedmice.

Vojska Crne Gore na vježbi učestvuje sa 33 pripadnika. Glavni dio naših snaga je pješadijski vod od 27 pripadnika, koji će biti u sastavu Slovenačke čete. Pješadijski vod je iz sastava Prve pješadijske čete iz Nikšića. Sva pripadajuća oprema je iz Prve pješadijske čete, kao i četiri vozila, koja su već upućena brodom za Kraljevinu Norvešku. Jedinica je opremljena svom potrebnom opremom za ekstremno hladne uslove i spremna za realizaciju zadataka na planinskim terenima u hladnim uslovima.

Od preostalih šest pripadnika, po jedan pilot, logistički podoficir i vojni policajac biće u sastavu slovenačke eskadrile, u komandi slovenačke logističke čete, odnosno u slovenačkoj četi vojne policije, dok će dva štabna oficira biti u komandi italijanske brigade. Jedan oficir biće zadužen kao ocjenjivač – kontrolor tokom vježbe.

Na vježbi učestvuje oko 50 hiljada vojnika iz oružanih snaga 31 zemlje, 29 članica NATO uz Švedsku i Finsku, sa više od 10 hiljada vozila, oko 150 aviona i 70 brodova koji će biti locirani u Sjevernom Atlantiku i na Baltičkom moru. Vježbom komanduje admiral Džejms Fogo (James G. Fogo), komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, koja je odgovorna za vođenje vježbe.

Vježba TRIDENT JUNCTURE 18 realizuje se od 25. oktobra do 7. novembra u Norveškoj, najvećim dijelom na teritoriji Norveške, na kopnu, moru i u vazduhu, ali će obuhvatiti i dio teritorije Islanda, kao i vazdušni prostor Finske i Švedske. Cilj ove, najveće NATO vježbe posljednjih godina, jeste da testira koncept kolektivne odbrane Alijanse.

Izjava kapetana Danka Kovačevića