Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković i Vuković: Valorizovati perspektivne lokacije koje Ministarstvo odbrane posjeduje na području Glavnog grada

Bošković i Vuković: Valorizovati perspektivne lokacije koje Ministarstvo odbrane posjeduje na području Glavnog grada
Datum objave: 06.11.2018 15:20 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Valorizacija više perspektivnih lokacija na prostoru Glavnog grada koje su u posjedu Ministarstva odbrane, među kojima je najznačajniji prostor od 380 hiljada kvadrata u Maslinama, koji pokriva kasarna ”Marko Miljanov Popović”, bila je glavna tema današnjeg susreta ministra odbrane, mr Predraga Boškovića sa gradonačelnikom Podgorice, dr Ivanom Vukovićem
 
Ministar Bošković je istakao da Ministarstvo odbrane očekuje od Glavnog grada podršku u namjeri da valorizuje ove lokacije, tim prije što na prostoru kasarne u Maslinama planira gradnju novih struktura: zgrade za Ministarstvo odbrane i za Generalštab, komandni centar bezbjednosnih snaga, vojnu bolnicu koja bi prvenstveno služila građanima Podgorice, te vojnog muzeja u koji bi se smjestili i eksponati sadašnje Spomen sobe Pete proleterske brigade. 

On je informisao domaćina i njegove saradnike da Ministarstvo odbrane pet objekata u Maslinama planira da adaptira za potrebe budućeg dobrovoljnog služenja vojnog roke I rezervnog vojnog sastava. 

Ministar Bošković je ponovio spremnost Ministarstva odbrane da Glavnom gradu pokloni spomenik Josipu Brozu Titu, rad velikog jugoslovenskog vajara Antuna Augustinčića, koji je već izvjesno vrijeme jedan od eksponata Spomen sobe u Maslinama. 

Ministar je naglasio da je Ministarstvo odbrane na prostoru Glavnog grada u posjedu i značajnih nekretnina, i po broju i po kvadraturi, koje su sa aspekta Ministarstva i Vojske ocijenjene kao neperspektivne, a od kojih bi Podgorica, ukoliko pokaže interesovanje, mogla imati značajne benefite u njihovoj valorizaciji. Riječ je o vojnom skladištu u Tološima, parceli kod Katoličke crkve na Koniku, placevima u Zagoriču, Tološima, Staroj varoši, naselju Prvoborac, skladišnoj zoni na Starom aerodromu, strelištu na Zlatici, zemljištu na Kakarickoj gori…

Pored toga, ministar je informisao gradonačelnika Podgorice da Ministarstvo ima namjeru da u Zagoriču gradi 419 stambenih jedinica za potrebe Ministarstva i Vojske Crne Gore. 

Bošković je izrazio nadu da će ovaj sastanak predstavljati bazu za još perpektivniju i sadržajniju saradnju Ministarstva odbrane i Glavnog grada. On je istakao da će Ministarstvo i Vojska Crne Gore i dalje izlaziti u susret potrebama građana Podgorice, prvenstveno kada je riječ o radu na putnoj infrastrukturi, u pomoći na gašenju požara, ali i drugim povodima. 

Gradonačelnik Vuković se zahvalio ministru na spomeniku Josipu Brozu Titu, najavljujući da se njegovo postavljanje u gradskoj zoni očekuje već za Dan oslobođenja Podgorice, 19. decembra, ali i na sveukupnoj pomoći koju pripadnici VCG pružaju u unapređenju putne infrastrukture Glavnog grada, kao i tokom elementarnih nepogoda. Gradonačelnik je informisao ministra I o unaprjedjenju putne infrastructure u glavnom gradu posebno stavljajući akcenat na povezivanje kasarne u Danilovgradu I vojnog aerodrome saobraćajnicom bulevarskog tipa.


mod