Manja slova Veća slova RSS
>

Pripadnici Ministarstva odbrane Crne Gore učestvovali na sastanku zemalja korisnika softvera za kodifikaciju

Pripadnici Ministarstva odbrane Crne Gore učestvovali na sastanku zemalja korisnika softvera za kodifikaciju
Datum objave: 07.11.2018 13:46 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Pripadnici Direkcije za standardizaciju, kodifikaciju i kvalitet Ministarstva odbrane Crne Gore učestvovali su na sastanku zemalja korisnika softvera za kodifikaciju - BULCOD, koji je, od 5. do 7. novembra 2018. godine, održan u Borovecu, u Bugarskoj.

Na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici nacionalnih kodifikacionih biroa Bugarske, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Ukrajine i softverske kompanije Technologica iz Sofije, analizirana su i razmijenjena iskustva u oblasti korišćenja softvera BULCOD. Takođe, tokom sastanka su planirane akcije za nove zadatke koji su postavljeni od strane NATO Komiteta AC 135 za kodifikaciju.

Konstatovano je da je učinjen značajan napredak uspješnim polaganjem testa usaglašenosti od strane Crne Gore, kao nove NATO članice.

Potvrđeno je da softver BULCOD zadovoljava u potpunosti NATO standarde koji definišu NATO kodifikacioni sistem.

Velika pažnja je posvećena diskusiji o predstojećim obavezama koje proizilaze iz projekta transformacije tzv. NADEX sistema komunikacije u XML sistem. To je, nakon pola vijeka postojanja NATO kodifikacionog sistema, najveći kvalitativni skok koji obavezuje sve članice da budu pripremljene do januara 2022. godine.

Napravljeni su dogovori za ekspertsku pomoć Nacionalnom kodifikacionom birou Republike Makedonije u vremenu koje ih očekuje u procesu prijema u punopravno članstvo u NATO savez.