Manja slova Veća slova RSS
>

Predstavnici NATO Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu - SHAPE u posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore

Predstavnici NATO Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu - SHAPE u posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore
Datum objave: 07.11.2018 14:05 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Predstavnici NATO SHAPE-a, na čelu sa gospodinom Valentinom Margineanom, od juče borave u Podgorici, u dvodnevnoj posjeti Ministarstvu odbrane.


Delegaciju MO i VCG predvodila je generalna direktorica Direktorata za materijalne resurse u Ministarstvu obrane, Alma Ljuljanaj.

Tokom radnog sastanka biće usaglašen nacrt Tehničkog sporazuma između SHAPE-a i Crne Gore po pitanju pružanja Podrške zemlje domaćina (HNS) Crne Gore savezničkim Snagama visoke spremnosti (VJTF). Tehnički sporazum definisaće uloge i zadatke prilikom boravka savezničkih Snaga visoke spremnosti na teritoriji Crne Gore ili prilikom prelaska preko njene teritorije. 

Direktorica Ljuljanaj je istakla da MO i VCG u domenu planiranja razvoja sposobnosti za budući period izuzetnu pažnju poklanjaju HNS-u. Ta oblast posebno je dobila na značaju otkad je Crna Gora postala punopravna članica NATO-a. Takođe, gosti su informisani da je Crna Gora sa NATO-om potpisala sporazum o HNS-u, kao i SOFA (Status of Forces) sporazum, čije su odredbe već bile korišćene. 

Imajući u vidu značaj i sveobuhvatnost ovog Sporazuma, sastanku su, osim predstavnika većeg broja organizacionih jedinica Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Crne Gore, prisustvovali i predstavnici drugih resornih ministarstava – vanjskih poslova, unutrašnjih poslova, finansija, zdravlja, Uprave carina i Poreske uprave.