Manja slova Veća slova RSS
>

Ivanović sa general-majorom Frankom: Austrija je uz Crnu Goru i na njenom evropskom putu

Ivanović sa general-majorom Frankom: Austrija je uz Crnu Goru i na njenom evropskom putu
Datum objave: 06.12.2018 09:26 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, mr Ivica Ivanović, sastao se danas u Podgorici sa generalnim direktorom za politiku odbrane Ministarstva odbrane Republike Austrije, general-majorom Johanom Frankom.


Ivanović je apostrofirao da su nakon punopravnog članstva u NATO, evropske integracije drugi spoljno-politički prioritet Crne Gore, te da naša zemlja predano i posvećeno sprovodi reforme koje se tiču dostizanja neophodnih standarda, u cilju što skorije integracije u Evropsku uniju. On je naglasio značaj dinamičnog političkog dijaloga sa Austrijom, i u tom kontekstu čestitao kolegi na uspješnom predsjedavanju Austrije Savjetom Evropske unije. Ivanović se zahvalio na aktivnoj podršci Republike Austrije Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu, u progresivnom usvajanju evropskog sistema vrijednosti. 

“Veoma je važna uloga Evropske unije i NATO u održavanju mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope. Zapadni Balkan mora nastaviti da šalje snažan i jasan signal evropskoj zajednici o svojoj odlučnosti da bude neodvojivi dio bezbjednosno stabilne i ekonomski prosperitetne zajednice” istakao je Ivanović.

Osvrćući se na bilateralnu odbrambenu saradnju Crne Gore i Austrije, on je naglasio značaj obuka i razmjene iskustava iz oblasti planinskog ratovanja i zaključio da će Multinacionalna vježba „Zajednički izazov 2019“, predstavljati dodatni impuls dosadašnjoj odbrambenoj saradnji. On je posebno istakao važnost formiranja Regionalnog centra za obuku planinskog ratovanja na teritoriji Crne Gore, čije kapacitete će koristiti i druge zemlje iz regiona. Ivanović je naglasio i da će buduće školovanje crnogorskih kadeta na austrijskoj vojnoj akademiji dodatno ojačati sveobuhvatnu saradnju dvije zemlje, te proširiti broj zemalja sa kojima Crna Gora sarađuje na ovom planu. 

General Frank je istakao da je Crna Gora prepoznata kao kredibilan partner međunarodne zajednice. On je kazao da će Austrija nastaviti da podržava Crnu Goru i njene napore na putu evropskih integracija.

“Vjerujem da je politika proširenja na Zapadni Balkan važan dio vizije evropske budućnosti. Austrija je spremna na nastavak pružanja podrške unapređenju cjelokupnog odbrambenog sektora Crne Gore, kroz zajedničke obuke i vježbe. Stabilnost regiona Zapadnog Balkana je od izuzetnog značaja za Evropu u cjelosti, i jedino se zajedničkim naporima možemo suočiti sa savremenim bezbjednosnim izazovima koji ugrožavaju vrijednosti naših društava, kao što je migrantska kriza”, kazao je Frank. On je podvukao odgovoran pristup naše zemlje po pitanju upravljanja migracijama. 

Sagovornici su potvrdili posvećenost intenziviranju saradnje dva ministarstva na najvišem i ekspertskom nivou, kroz implementaciju bilateralnih i multilateralnih projekata od obostranog značaja, te izrazili uvjerenje da će predstojeći bilateralni susret ministara odbrane u toku 2019. godine dati dodatan podstrijek razvoju odbrambene saradnje Crne Gore i Austrije.