Manja slova Veća slova RSS
>

Filipović sa kolegom Nikolićem u Skoplju: Podrška Crne Gore Makedoniji u ostvarivanju spoljnopolitičkih ciljeva

Filipović sa kolegom Nikolićem u Skoplju: Podrška Crne Gore Makedoniji u ostvarivanju spoljnopolitičkih ciljeva
Datum objave: 10.12.2018 12:42 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Državni sekretar Ministarstva odbrane Crne Gore, Slobodan Filipović, sastao se danas u Skoplju sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane Republike Makedonije, Draganom Nikolićem.


Ukazujući na značaj razvoja sveukupnih odnosa Crne Gore i Republike Makedonije, Filipović je posebno izrazio pozadovoljstvo saradnjom dvije zemlje na polju odbrane. On je naglasio da će Crna Gora, kao članica Alijanse, kroz aktivnu promociju NATO politike „otvorenih vrata“, nastaviti sa punom podrškom zemljama regiona u ostvarivanju njihovih ključnih spoljnopolitičkih ciljeva. Sagovornici su razmijenili mišljenja i stavove o budućim koracima bilateralne saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane, kao i o aktuelnim bilateralnim i međunarodnim temama, u cilju zajedničkog doprinosa uspostavljanju dijaloga, kao ključnog alata za dostizanje trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. 

Državni sekretar Filipović je informisao sagovornika da će Crna Gora ostati posvećena jačanju odbrambenih kapaciteta u skladu sa prioritetima NATO agende i naglasio spremnost Crne Gore za pružanje pune podrške i Republici Makedoniji na njenom evroatlantskom putu. On je ukazao na važnost ostvarene saradnje dvije zemlje na polju odbrane, posebno u oblasti školovanja crnogorskih kadeta na Vojnoj akademiji „General Mihailo Apostolski“ u Skoplju.

Državni sekretari ministarstava odbrane dvije zemlje naglasili su značaj povezivanja i saradnje kroz angažman u regionalnim inicijativama, ističući da su one odlična platforma za jačanje međusobnog povjerenja i pronalaženje zajedničkih modaliteta za suočavanje sa aktuelnim bezbjednosnim izazovima. 

Filipović će se danas sresti sa crnogorskim kadetima koji studiraju na Vojnoj akademiji „General Mihailo Apostolski“ u Skoplju.

Planirano je i da sjutra popodne prisustvuje zajedničkom koncertu vojnih orkestara Armije Republike Makedonije, Armije Republike Bugarske i Vojske Crne Gore. Ovaj koncert, koji će biti održan u Domu Armije Republike Makedonije, još jedan je u nizu pokazatelja kontinuiranih ulaganja u promociju prijateljstva i saradnje među zemljama, pokazujući još jednom da muzika snaži zajedništvo i briše granice među narodima.