Manja slova Veća slova RSS
>

Rajnke kod Boškovića: SAD će nastaviti sa podrškom crnogorskim odbrambenim kapacitetima

Rajnke kod Boškovića: SAD će nastaviti sa podrškom crnogorskim odbrambenim kapacitetima
Datum objave: 21.12.2018 09:32 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, sastao se danas sa novoimenovanom ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke (Judy Rising Reinke) koja je boravila u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane.

Ministar Bošković poželio je ambasadorki uspješan mandat u Crnoj Gori, te izrazio uvjerenje da će odlična saradnja Ministarstva odbrane i Ambasade SAD nastaviti da se razvija na obostrano zadovoljstvo. Bošković se zahvalio na kontinuiranoj podršci koju SAD pružaju Ministarstvu odbrane Crne Gore u procesu evroatlantskih integracija. On je podvukao značaj sveobuhvatne i kvalitetne saradnje u domenu odbrane, posebno u školovanju i usavršavanju pripadnika Vojske Crne Gore, učešću na zajedničkim vježbama i obukama, kao i unaprjeđenju postojećih odbrambenih kapaciteta.

Ministar je upoznao ambasadorku Rajnke sa prioritetima u modernizaciji Vojske Crne Gore, sa posebnim fokusom na strateški okvir i jačanje nivoa interoperabilnosti, kao i budućim planovima za razvoj crnogorskog odbrambenog sistema. “Ministarstvo odbrane istrajno je u namjeri da u potpunosti modernizuje Vojsku Crne Gore u skladu sa najvišim standardima i aktuelnim bezbjednosnim izazovima, u cilju formiranja kvalifikovanih i kvalitetnih oružanih snaga doraslih nacionalnim, regionalnim, ali i globalnim zadacima”, istakao je Bošković.

Govoreći o bezbjednosti regiona, ministar Bošković je apostrofirao ulogu crnogorskog predsjedavanja Američko-jadranskom poveljom u 2018. godini. On je izrazio i zadovoljstvo podrškom SAD u domenu jačanja regionalne bezbjednosne saradnje. Ministar je naglasio da će Crna Gora nastaviti aktivno da promoviše evroatlantske vrijednosti, kao i NATO politiku otvorenih vrata.

Ambasadorka Rajnke izrazila je zadovoljstvo aktuelnim nivoom odbrambene saradnje dvije zemlje, te ukazala na spremnost i posvećenost da se ona dodatno unaprijedi. Ona je izrazila zadovoljstvo što Crna Gora predstavlja regionalnog lidera u domenu evropskih i evroatlantskih integracija, te izrazila očekivanje da će Crna Gora nastaviti da adekvatno sprovodi reforme koje proizilaze iz EU agende. Ambasadorka Rajnke je istakla da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da snažno podržavaju dalji razvoj crnogorskih odbrambenih kapaciteta, te apostrofirala posvećenost i doprinose Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti i regionalnoj stabilnosti.