Manja slova Veća slova RSS
>

Ivanović sa letonskim kolegom Karlsbergsom: Crna Gora učešćem u eFP misiji potvrđuje posvećenost jačanju globalne stabilnosti

Ivanović sa letonskim kolegom Karlsbergsom: Crna Gora učešćem u eFP misiji potvrđuje posvećenost jačanju globalne stabilnosti
Datum objave: 10.01.2019 14:31 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, mr Ivica Ivanović, sastao se danas u Rigi sa sa političkim direktorom Ministarstva odbrane Letonije, Janisom Karlsbergsom.


Sagovornici su iskazali spremnost za unapređenje odbrambene saradnje dvije zemlje na polju odbrane, koja je inicirana 2008. godine potpisivanjem Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane.
U fokusu razgovora Ivanovića i Karlsbergsa bila je predstojeća posjeta Letoniji ministra odbrane Crne Gore, mr Predraga Boškovića, kao i nedavno upućivanje Izviđačkog odjeljenja Vojske Crne Gore u misiju Ojačano prisustvo NATO na Istoku (eFP, enhanced Forward Presence). Ivanović je kazao da naša zemlja prisustvom u Letoniji dokazuje težnje da konstantno doprinosi sveukupnim naporima Alijanse u jačanju bezbjednosti njenih građana i teritorije, a ujedno unapređuje operativne sposobnosti i interoperabilnost Vojske Crne Gore. 

Ivanović je informisao Karlsbergsa o modernizaciji kapaciteta Vojske Crne Gore, o progresu implementacije Ciljeva sposobnosti, promovisanju evroatlantskih vrijednosti u regionu Zapadnog Balkana, kroz sprovođenje NATO politike „otvorenih vrata“, kao i o pružanju podrške zemljama regiona u ostvarivanju njihovih ključnih spoljnopolitičkih ciljeva. On se i zahvalio na podršci koju je Republika Letonija pružila u usavršavanja crnogorskih oficira i službenika Ministarstva odbrane na Baltičkom odbrambenom koledžu.

Karlsbergs je istakao da se Crna Gora dokazuje kao pouzdan i kredibilan saveznik i naglasio da će Letonija nastaviti da podržava Crnu Goru i njene napore na putu evropskih integracija. On je ocijenio da je doprinos Crne Gore eFP misiji još jedan dokaz crnogorske posvećenosti jačanju globalnog mira i stabilnosti. 

Dvoje kolega su razmijenili mišljenja i o savremenim bezbjednosnim prijetnjama i stabilnosti balkanskog i baltičkog regiona, naglašavajući značaj zajedničkog suprotstavljanja izazovima kroz aktivan nacionalni doprinos kolektivnom sistemu odbrane. 

Ivanović se sastao i sa ambasadorom Edgarsom Skujom, generalnim direktorom za bezbjedonosnu politiku i međunarodne organizacije u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Letonije, sa kojim su razmijenjena mišljenja o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji. Zaključeno je da se samo zajedničkim naporima i udruživanjem snaga mogu iskorijeniti bezbjednosni izazovi na globalnom nivou.