Manja slova Veća slova RSS
>

General Dakić u posjeti SHAPE-u i NATO Komandi za operacije: Podrška daljoj integraciji VCG u NATO

General Dakić u posjeti SHAPE-u i NATO Komandi za operacije: Podrška daljoj integraciji VCG u NATO
Datum objave: 14.01.2019 12:04 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić, boravio je danas u prvoj posjeti NATO Komandi za operacije (Allied Command Operations, ACO) u SHAPE-u (Supreme Headquarters Allied Powers Europe), koja se nalazi u belgijskom gradu Mons.


Tom prilikom general Dakić se sastao sa SACEUR-om (Supreme Allied Commander Europe), generalom Kertisom Skaparotijem (Curtis M. Scaparrottijem), njegovim zamjenikom, generalom Džejmsom Everardom, (sir James Everard) i načelnikom Štaba SHAPE-a, generalom Markusom Knajpom (Markus Kneip). 

mod

General Dakić se zahvalio na sveobuhvatnoj podršci koju je SHAPE pružio Vojsci Crne Gore u procesu integracije u NATO. “Vojska Crne Gore izražava spremnost i posvećenost jačanju saradnje u svim oblastima što će, siguran sam, dodatno doprinijeti naporima Alijanse da odgovori na sve složenije savremene bezbjednosne izazove”, istakao je Dakić. On je informisao sagovornike o prioritetima Vojske Crne Gore, sa posebnim akcentom na modernizaciji i implementaciji ciljeva sposobnosti Vojske, učešću u NATO vođenim operacijama i angažovanju pripadnika Vojske Crne Gore u NATO komandnoj strukturi.

General Skaparoti je, prepoznajući napore Crne Gore, odao priznanje na realizovanim reformama Vojske, istakavši značaj učešća u NATO vođenim operacijama i doprinosu u NATO komandnoj strukturi. Takođe, general Everard i general Knajp su iskazali punu spremnost za nastavak saradnje u daljem procesu integracije Vojske Crne Gore u NATO. 

Tokom posjete, general Dakić je obišao vojno-diplomatske predstavnike Vojske Crne Gore koji su angažovani u Kancelariji nacionalnog vojnog predstavnika i NATO štabnim pozicijama u ACO i upoznao se sa njihovim načinom života i rada u NATO Komandi za operacije.

Naredna dva dana general Dakić učestvovaće na sastanku Vojnog komiteta NATO koji se održava u Briselu.

mod