Manja slova Veća slova RSS
>

General Dakić na NATO Vojnom komitetu u Briselu

General Dakić na NATO Vojnom komitetu u Briselu
Datum objave: 16.01.2019 13:23 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Načelnik Generalštaba, brigadni general Dragutin Dakić učestvovao je na sjednici NATO Vojnog komiteta, najvišeg vojnog tijela Alijanse, koja se održala 15. i 16. januara u Briselu.

Sjednicu je otvorio generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg koji je istakao da je bezbjednosno okruženje postalo više kompleksno i komplikovano, te da je potrebno bolje i efikasnije prilagođavanje trenutnim okolnostima. “Snažan NATO u potpunosti zavisi od snage savezništva u okviru Alijanse”, apostrofirao je Stoltenberg.

Glavne teme konferencije bile su operacije, misije i aktivnosti koje NATO sprovodi u svojoj zoni odgovornosti, modernizacija i izrada nove strategije, saradnja sa partnerima kao i bezbjednosna situacija na Zapadnom Balkanu.

General Dakić je imao izlaganje na sesijama koja su posvećene situaciji u NATO misiji “Resolute Support” i bezbijednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu.

Upoznavajući prisutne da Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena održavanju mira, kao i stabilnosti i prosperitetu Avganistana, načelnik Generalštaba napomenuo je da je Crna Gora u 2018. godini povećala svoje snage u okviru misije, kao i podršku u izgradnji Avganistanskih snaga bezbijednosti, i da će i u narednom periodu nastaviti sa angažovanjem u skladu sa svojim mogućnostima.

Tokom izlaganja na sesiji o Zapadnom Balkanu, Dakić je istakao neophodnost boljeg dijaloga u regionu, kao i da evroatlantske integracije nemaju alternativu kada se govori o bezbijednosti regiona.
Načelnici Generalštabova su na kraju sastanka usvojili zaljučke definišući prioritete djelovanja u narednom period.

mod