Manja slova Veća slova RSS
>

Ivanović - komodor Naum: Neophodna još jača saradnja Crne Gore i Republike Grčke na polju odbrane

Ivanović - komodor Naum: Neophodna još jača saradnja Crne Gore i Republike Grčke na polju odbrane
Datum objave: 29.01.2019 13:38 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Danas su u Podgorici održane redovne bilateralne konsultacije ministarstava odbrane Crne Gore i Republike Grčke.


Direktor Direktorata za politiku odbrane mr Ivica Ivanović i komodor Mihail Naum, direktor Direktorata za međunarodnu saradnju u Generalštabu Oružanih snaga Grčke, razmijenili su mišljenja o aktuelnoj političko-bezbjednosnoj situaciji u regionu, te o aktuelnim pitanjjima bilateralne saradnje, kao i saradnju  u okviru NATO-a. Sagovornici su konstatovali neophodnost još jačeg povezivanja i zajedničkog djelovanja, imajući u vidu aktuelne kompleksne bezbjednosne izazove.

Ivanović se posebno osvrnuo na angažovanje borbenih aviona Vazduhoplovnih snaga Grčke u okviru NATO Misije zaštite vazdušnog prostora u Crnoj Gori (Air Policing). On je istakao da ovo angažovanje dovoljno govori o afirmaciji zajedničkih vrijednosti Alijanse, kao i o posvećenosti zajedničkoj sigurnosti u skladu sa konceptom kolektivne odbrane. Ivanović se zahvalio sagovorniku i na kontinuiranoj podršci Republike Grčke u edukaciji crnogorskog oficirskog vojnog kadra, od osnovnih studija, do specijalizacija i daljeg usavršavanja. 

Komodor Naum je izrazio zadovoljstvo sadržajem i dinamikom saradnje u oblasti odbrane, uz uvjerenje da će ona biti intenzivirana u narednom periodu realizacijom brojnih aktivnosti na bilateralnom i regionalnom nivou. On je istakao zadovoljstvo učešćem grčkih vazduhoplova u okviru misije Air Policing i ponovio spremnost Republike Grčke za nastavak podrške u oblasti vojnog obrazovanja i razmjeni iskustava u procesu evropskih integracija. 

Komodor Mihail Naum i Andrej Lakić, načelnik Direkcije za međunarodnu saradnju u Ministarstvu odbrane, potpisali su Plan bilateralne vojne saradnje za 2019. godinu, koja će se težišno odvijati u domenu vojnog obrazovanja, obuke mornaričkog osoblja, kao i saradnje specijalnih i vazduhoplovnih snaga.

mod