Manja slova Veća slova RSS
>

Ivanović - Dimitrova: Dobra odbrambena saradnja doprinosi ukupnim bilateralnim odnosima

Ivanović - Dimitrova: Dobra odbrambena saradnja doprinosi ukupnim bilateralnim odnosima
Datum objave: 06.02.2019 12:11 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane mr Ivica Ivanović, sastao se danas u Sofiji sa generalnom direktoricom za protokol i bilateralne odnose Ministarstva odbrane Republike Bugarske, Rosicom Dimitrovom.


Sagovornici su naglasili težnje dvije zemlje da nastave sa kvalitetnom odbrambenom bilateralnom saradnjom, uz pronalaženje modaliteta za njeno unapređenje. Ivanović je informisao sagovornicu o aktuelnim planovima i prioritetima Ministarstva odbrane Crne Gore. On je apostrofirao posvećenost Crne Gore da i u budućem periodu doprinosi očuvanju stabilnosti i bezbjednosti regiona, kroz aktivnu promociju NATO politike „otvorenih vrata“ i angažovanje pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama. 

Ivanović je zahvalio na podršci koju Bugarska pruža Crnoj Gori na putu evropskih integracija. On se osvrnuo na prošlogodišnje bugarsko predsjedavanje Savjetom EU, u prvoj polovini 2018. godine, tokom kojeg je Bugarska bila aktivan zagovornik daljeg napretka ka evropskoj budućnosti zemalja Zapadnog Balkana.

Bugarska strana je istakla posvećenost unapređenju odbrambene saradnje i naglasila potrebu za razmjenom iskustava, što bi doprinijelo kvalitetnijoj bilateralnoj saradnji i jačanju nacionalnih odbrambenih sistema naše dvije zemlje. 

U fokusu razgovora bio je Plan bilateralne saradnje, čija sadržina potvrđuje da su razmjena iskustava na polju kodifikacije i u oblasti ljudskih resursa aktivnosti od značaja za obje strane, te da je u tim oblastima moguće produbiti i poboljšati saradnju dva ministarstva. Tokom bilateralnih konsultacija u Sofiji, potpisan je Plan bilateralne saradnje za 2019. godinu.