Manja slova Veća slova RSS
>

U vazduhoplovnoj bazi Torehon razmatrane mogućnosti saradnje ministarstava odbrane Crne Gore i Kraljevine Španije

U vazduhoplovnoj bazi Torehon razmatrane mogućnosti saradnje ministarstava odbrane Crne Gore i Kraljevine Španije
Datum objave: 08.02.2019 10:41 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Delegacija Ministarstva odbrane Crne Gore, na čelu sa generalnom direktoricom Direktorata za materijalne resurse, Almom Ljuljanaj-Jovićević posjetila je GRUCEMAC, jedinicu za nadzor vazdušnog prostora Vazduhoplovstva Kraljevine Španije, u vazduhoplovnoj bazi Torehon.

Tom prilikom crnogorskoj delegaciji prezentovan je sistem nadzora i zaštite vazdušnog prostora Kraljevine Španije, uz praktično pokazivanje svih njegovih segmenata, kao i načina na koji je Vazduhoplovstvo Kraljevine Španije usaglasilo nacionalne i NATO zahtjeve u ovoj kompleksnoj oblasti.

Delegaciju je primio direktor Direktorata za materijalne resurse Ministarstva odbrane Kraljevine Španije, admiral Santiago R. Gozalez Gomez.


mod

Crnogorskoj delegaciji prezentovana je organizacijska struktura Ministarstva odbrane sa akcentom na kapacitete španske odbrambene industrije.

Direktorica Ljuljanaj-Jovićević je upoznala domaćine sa prioritetima u modernizaciji Vojske Crne Gore, sa posebnim fokusom na strateški okvir i jačanje nivoa interoperabilnosti, kao i budućim planovima za razvoj crnogorskog odbrambenog sistema. Ona je naglasila istrajnost u namjeri da se u potpunosti modernizuje Vojska Crne Gore u skladu sa najvišim standardima i aktuelnim bezbjednosnim izazovima, u cilju formiranja kvalifikovanih i kvalitetnih oružanih snaga koje će u potpunosti biti spremne da odgovore, kako nacionalnim, tako i NATO zahtjevima.

Sagovornici su konstatovali da je u cilju unapređenja interoperabilnosti i sticanja novih sposobnosti Vojske Crne Gore neophodno razmotriti varijante za otpočinjanje buduće saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane.

Admiral Santiago R. Gozalez Gomez istakao je da će Ministarstvo odbrane Kraljevine Španije snažno podržavati dalji razvoj crnogorskih odbrambenih kapaciteta.

mod