Manja slova Veća slova RSS
>

MOD okupio značajne subjekte u cilju jačanja kapaciteta Crne Gore za upravljanje zalihama naoružanja i municije

MOD okupio značajne subjekte u cilju jačanja kapaciteta Crne Gore za upravljanje zalihama naoružanja i municije
Datum objave: 11.02.2019 13:51 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo odbrane domaćin je sastanka na kojem predstavnici više međunarodnih organizacija i savezničkih i partnerskih država razmatraju koncepte jačanja kapaciteta Crne Gore za upravljanje zalihama naoružanja i municije.

Ovaj skup, koji se održava u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, otvorila je danas generalna direktorica Direktorata za materijalne resurse u Ministarstvu obrane Crne Gore Alma Ljuljanaj-Jovićević.

Na sastanku se razmatraju budući projekti rekonstrukcije skladišta ubojnih sredstava VCG, mogućnosti obuke predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u oblasti upravljanja životnim ciklusom naoružanja i municije, nabavke mobilnih i stacionarnih laboratorija za ispitivanje stabilnosti baruta, kao i modeli za rješavanje problema preostalih viškova ubojnih sredstava u skladištima VCG.

Sastanku prisustvuju delegacije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), Programa za razvoj Ujedinjenih Nacija (UNDP), NATO Agencije za podršku i nabavke (NSPA), Organizacije ITF- Enhancing Human Security, kao i predstavnici SAD, Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Švajcarske, ali i MUP-a, Uprave policije i Ministarstva vanjskih poslova. Naime, cilj skupa je i razmatranje potreba MUP-a i Uprave policije za rješavanje njihovih viškova ubojnih sredstava, projekata sigurnog skladištenja u njihovom sistemu, kao i eventualno objedinjavanje projekata na pomenute teme na nacionalnom nivou.

Direktorat za materijalne resurse izradio je Master dokument za naoružanje, ubojna sredstva i njihovo sigurno skladištenje za naredni srednjoročni period, kojim se definišu obaveze međunarodnih aktera u izradi i realizaciji projekata.

Šef delegacije OEBS-a, Luka Buhin je istakao da će OEBS sa drugim međunarodnim organizacijama i partnerskim državama podržati Crnu Goru i njene napore na putu jačanja svoje bezbjednosti. Naglasio je spremnost za nastavak pružanja podrške Crnoj Gori na  unaprjeđenju odbrambenog sektora.

mod