Manja slova Veća slova RSS
>

OEBS: Crna Gora učestvovala na redovnom FSC Forumu za bezbjednosnu saradnju u Beču

Datum objave: 18.03.2019 09:37 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Delegacija Ministarstva odbrane Crne Gore na čelu sa šefom Odsjeka za razvoj logistike, potpukovnikom Nebojšom Lukovićem učestvovala je na redovnom FSC Forumu za bezbjednosnu saradnju (Forum for Security Co-operation).

Na Forumu je razmatrana tema “Pregled instrumenata i mehanizama OEBS-a u oblasti SALW (Small Arms and Light Weapons) i SCA (Stockpiles of Conventional Ammunition) u skladu sa globalnim standardima i regionalnim potrebama”, a u cilju razmjene iskustava i sagledavanja tehničkih aspekata koji bi koristili u reviziji i razvoju OEBS-ovih dokumenata u budućnosti iz oblasti SALW i SCA.

Potpukovnik Luković je prezentovao iskustva Crne Gore na temu „Implementacija zahtjeva za projektima podrške u oblasti SALW I SCA i izazovi s kojima se suočava država koja traži podršku.


Diskusija koja se tom prilikom vodila razmatrala je pitanje uspostavljanja „faze 0“ u zahtjevima za podršku, koja podrazumijeva da se nacionalne vlasti i međunarodni eksperti okupe kako bi procijenili potrebe države, te načine formulacije zahtjeva za podršku. Crna Gora predstavlja vodeći primjer za ovaj tip razvoja projekta. Iskustva Crne Gore u navedenom modelu biće korišćena u reviziji i razvoju OEBS-ovih dokumenata u budućnosti iz oblasti SALW i SCA.

Forum za bezbjednosnu saradnju (FSC) je radno tijelo u okviru OEBS-a koje donosi odluke po pitanju političko-vojnih aspekata bezbjednosti. FSC kao političko-vojni format omogućava zemljama članovima OEBS-a da razmijene mišljenja o pitanjima bezbjednosti, i na taj način navedeni Forum radi na povećanju vojne bezbjednosti i stabilnosti u Evropi.