Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић на министарском састанку УН: Размотрити нове модалитете управљања конфликтима

Бошковић на министарском састанку УН: Размотрити нове модалитете управљања конфликтима
Датум објаве: 29.03.2019 16:56 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране, мр Предраг Бошковић, учествује данас на састанку министара одбране Уједињених нација на тему мировних операција.

мод

Састанак је окупио 112 високих представника држава чланица ове међународне организације, а отворио га је генерални секретар УН, Антонио Гутереш. Он је нагласио значај мултилатералног и интегрисаног приступа пружању одговора на савремене безбједносне изазове. Састанак је одржан у циљу јачања капацитета мировних операција под вођством УН-а и постизања најбољих резултата, са фокусом на иницијативу генералног секретара Гутереша „Акција за очување мира-А4П“. Потом је састанком предсједавао подсекретар за мировне операције, Жан Пјер Лакроа

Уједињене нације спроводе 14 мировних операција и мисија широм свијета, пружајући непроцјењиву подршку међународном миру и безбједности. 

На састанку је констатовано да циљ мировних мисија треба да буде дугорочно одрживо мирно рјешење, у складу са мандатом мисије и правилима међународног права. Такође, да је прави тренутак да се размотре нови модалитети изградње повјерења и управљања конфликтима, у циљу доприноса изградњи стабилнијих и мирнијих друштава, имајући у виду велике изазове са којима се суочава међународна заједница. Изазови су све бројнији и не познају границе, државе их саме и изоловано, не могу третирати, тако да УН представљају незамјењиву платформу у проналажењу заједничког рјешења. 

Црна Гора пажљиво прати развој ситуације у појединим конфликтним подручјима и чврсто је опредијељена да, сходно могућностима, настави да доприноси очувању и унапређењу међународног мира и безбједности. Такође, наша земља је спремна да прошири своје учешће у мировним мисијама УН. Војска Црне Горе учествује у мисији Уједињених нација за референдум у Западној Сахари (МИНУРСО), од 2016. године.

Бошковић је данас имао одвојени сусрет са министром одбране Ирске, Паулом Кехоем (Паул Кехое), којег је упознао са најважнијим активностима Црне Горе у реформи система одбране. Такође, разговарало се и о регионалној сарадњи, учешћу припадника ВЦГ у мировним мисијама и операцијама, као и безбједносним изазовима и пријетњама данашњице, који угрожавају вриједности савремених друштава. 

мод

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ