Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Генерали Ланата и Дакић потписали Декларацију о завршетку процеса интеграције Црне Горе у НАТО

Генерали Ланата и Дакић потписали Декларацију о завршетку процеса интеграције Црне Горе  у НАТО
Датум објаве: 23.07.2019 13:15 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


мод


Командант савезничке Команде за трансформацију (АЦТ), генерал Андрé Ланата и начелник Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Драгутин Дакић, потписали су данас у Подгорици Декларацију о завршетку процеса интеграције Црне Горе у НАТО, чиме је и званично окончан процес интеграција наше земље у Алијансу.


мод

 

Свечаном чину на Вили “Горица” присуствовали су премијер Душко Марковић, министар одбране, мр Предраг Бошковић, министар вањских послова, др Срђа Дармановић и остали чланови Савјета за НАТО.

 

мод

Генерал Дакић је, изражавајући задовољство успјешним окончањем процеса и, уз захвалност Команди за трансформацију на цјеловитој подршци током његовог трајања, подсјетио на достигнућа у процесу реформи Војске Црне Горе. Он је истакао да су укупне одбрамбене способности прилагођене НАТО процесу планирања одбране, а да се у Војсци Црне Горе тренутно реализују три кључна процеса: реформа Војске, опремање и модернизација и допринос колективном систему безбједности.   

Начелник ГШ ВЦГ се у име Министарства одбране и Војске црне Горе, посебно захвалио на успостављању мисије заштите ваздушног простора Црне Горе (Аир Полицинг), што је био, како је додао, први конкретни бенефит чланства у Алијанси. “Увјеравам вас да ће Војска Црне Горе остати посвећена испуњавању својих задатака и да ће остати кредибилан партнер,” закључио је генерал Дакић.        

мод

Генерал Ланата је казао да је задивљен успјесима које је Црна Гора постигла током процеса интеграција.  “Завршетак тог процеса велики је успјех, не само за вашу земљу, већ и за цијелу Алијансу”, нагласио је САЦТ. Он се захвалио Црној Гори на доприносу који даје стабилности Југоисточне Европе, напорима НАТО у осигурању стабилности ван његових граница, као и на учешћу у НАТО вођеним мисијама.  

мод

Јутрос је у Министарству одбране одржана Завршна конференција интеграционог процеса, уз учешће представника Војске Црне Горе, Команде за трансформације, као и Радне групе за приступање и интеграцију (Аццессион анд Интегратион Wоркинг Гроуп – АИWГ), формиране од стране НАТО поводом интеграционог процеса Црне Гор.

Наша земља убудуће ће самостално одржавати своје декларисане способности. Главни циљеви процеса интеграције били су интеграција Војске Црне Горе у командну структуру и структуру снага Алијансе, као и допринос њеним мисијама и задацима у складу са НАТО начелима и процедурама. Начелник ГШ ВЦГ најавио је данас и да ће током друге половине наредне године Црна Гора имати свога представника и у савезничкој Команди за трансформацију, у Норфолку.

мод

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ